A táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe

A színpompás paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe – állapították meg amerikai kutatók. A szakértők szerint evolúciós előnyökkel bír, hogy a mélyfekete szín mellett a tollazat színpompás részei még élénkebben tűnnek ki. A ragyogó színek felkeltik a nőstények figyelmét és növelik a párzás valószínűségét. A kutatók eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.

Sok madárnak van fekete tolla, melyet általában a melaninhoz hasonló színpigment fest meg. A paradicsommadarak tollruhájának feketéjét azonban nagyon finom szerkezet alkotja. Dakota McCoy, az amerikai Cambridge-ben lévő Harvard Egyetem kutatója vezette munkacsoport speciális mikroszkópokkal vizsgálta ezeket a finom szerkezeteket.

Forrás: Hanom Bashari/Burung Indonesia; Daniel López-Velasco; Trans Niugini Tours; Tim Laman; Ed Scholes

Az elemzés szerint a paradicsommadár mélyfekete tollainak elágazódásai nem rúdszerűek, mint az egyszerű fekete tollaké, hanem úgy néznek ki, mint hosszúkás tölgyfalevelek, melyeknek kitüremkedésein még hosszabb nyúlványok vannak. Az ilyen tollak csaknem százszor kevesebb fényt vernek vissza, mint a pigmentált tollak. Számítógépes szimulációkból kiderült, hogy a fénysugarak ezekben a mélyfekete tollakban többszörösen szétszóródnak. Minden szétszóródással elnyelődik a fénysugár egy része, így végül csak nagyon apró része hagyja el a tollakat. Látványosan demonstrálták ezt a jelenséget a kutatók: arany színnel szórták meg a fekete és a mélyfekete tollakat. Míg a fekete tollak aranynak tűntek, a mélyfeketék ugyanúgy feketék maradtak.

A szakértők szerint az új ismeretek használhatóak lesznek mélyfekete anyagok előállításához. „Szerkezetileg fényelnyelő, mélyfekete anyagokra széles körben lehet igény, optikai, termikus, mechanikus és szoláris technológiák területén, például vékony szolárcellák vagy űrteleszkópok burkolatának elkészítésénél” – emelték ki.

A paradicsommadár-félék (Paradisaeidae) családjába 17 nem és 47 faj tartozik. Ezeknek a madarak különleges tollazatuk mellett látványos párzási rítusaikról is nevezetesek. A paradicsommadár-félék családjába tartozó legtöbb hím nemcsak pompás tollazatával igyekszik felkelteni a tojó figyelmét, de parádés táncával is. Minden fajnak megvan a maga sajátos “tánc szokása”, melyek nagyban eltérnek egymástól. Míg a legtöbb paradicsommadár magányosan udvarol kiszemeltjének, néhányan csapatokban lejtik táncukat, s gyakran féltucat éneklő hím is verseng a tojó kegyeiért.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!