Két keselyűfaj példányait is megfigyelték Magyarországon október első napjaiban

Két keselyűfaj példányait is megfigyelték Magyarországon október elején: az elmúlt években többször is látott fakó keselyűk mellett most először egy szakállas saskeselyűt is észleltek az országban.

saskeselyuSzakállas saskeselyű (Fotó:Wikipedia/J.M.Garg)

Október első napjaiban két fiatal fakó keselyű került távcső elé először Fejér megyében, Csókakő váránál, majd – feltételezhetően ugyanez a két madár – a fővárosban is, október 5-én pedig egy jeladós szakállas saskeselyű repült át az országon, ami a faj első magyarországi előfordulását is jelentette – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

saskeselyu-2Fotó: Wikipedia/Richard Bartz, Munich aka Makro Freak

Mint írják, Európában négy keselyűfaj költ: a fakó keselyű, a barátkeselyű, a szakállas saskeselyű és a dögkeselyű. A barátkeselyű fán, a többi három faj sziklákon fészkel. A történelmi időkben költhettek a magyar középhegységek sziklafalain, a barátkeselyű pedig akár a sík vidéki területeken is, illetve a fakó és a dögkeselyű a 19. századig a Kárpátokban. A honfoglalást követő mintegy ezer év jelentős legelőállat-állománya pedig minden bizonnyal fontos táplálkozóterületté tette a keselyűk számára a Kunság és az Alföld pusztáit. A keselyűk aranykora azonban több mint kétszáz éve véget ért Magyarországon, ezt követően ezek a hatalmas madarak kóborlóként is ritkán kerületek szem elé.

keselyuFakó keselyű (Fotó: Wikipedia/Ph Oelwein)

A madárcsoport képviselői az egész kontinensen megfogyatkoztak, a legnagyobb állomány Spanyolországban, illetve Bulgáriában és Görögországban élt, de számuk ott is jelentősen csökkent a múlt század második felében. Ezt követően az összehangolt védelemnek köszönhetően nem csak a nyugati és keleti Mediterráneumban, de Horvátországban, majd Szerbiában is megerősödött a fakókeselyű-állomány, így az elmúlt években jelentősen nőtt a faj magyarországi megfigyeléseinek száma. Egy éve, 2015. szeptember 24-én például 19 fakó keselyűt láttak a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén Pély közelében – idézik fel a közleményben.

keselyu-2Fotó: Wikipedia/Liné1


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!