Egy kínai akváriumból érkeznek az első lakók a világ első beluga menedékébe

Egy kínai akváriumból érkeznek az első lakók jövő tavasszal a világ első, belugák, vagy más néven fehér delfinek számára kialakított nyíltvízi védett területére Izlandon – jelentette be a brit Sea Life Trust jótékonysági szervezet.

Forrás: Wikimedia Commons/Premier.gov.ru

A két beluga, Little Grey és Little White 2019 tavaszán kezdi meg csaknem 10 ezer kilométeres útját földön, vízen és levegőben, hogy eljusson az Izlandtól délre található Heimaey-sziget elzárt öblébe. A Whale and Dolphin Conservation (WDC) elnevezésű jótékonysági szervezettel együttműködő Sea Life Trust szerint a csaknem 32 ezer négyzetméteres terület a belugák természetes élőhelyét idéző szubarktikus környezetet biztosít az állatok számára.

Forrás: Steve Snodgrass/flickr

A két 12 éves nőstény beluga jelenleg a sanghaji Changfeng Ocean World akváriumban él, amely a brit Merlin Entertainments tulajdona. Az állatok új otthonában, a Sea Life Trust Beluga Whale Sanctuaryben ugyancsak lesz látogatóközpont. “Még nem volt példa a világon arra, hogy ilyen menedék épüljön” – mondta Andy Bool, a Sea Life Trust vezetője.

“Little White és Little Grey számára rendkívül fontos, hogy olyan természetes környezetet biztosítsunk nekik, ahol leélhetik az életük hátralevő részét” -tette hozzá Bool.

Forrás: Wikimedia Commons/Stan Shebs

A két belugát alaposan felkészítik a nagy utazásra és az Atlanti-óceán hűvös észak vizeire is. Az állatokkal külön gyakorlatokat végeztetnek, hogy hosszabb ideig tudjanak víz alatt maradni, hozzászokjanak az erősebb hullámokhoz vagy kellően megerősödjenek. Emellett növelték a kalóriabevitelüket, és elkezdték hozzászoktatni őket az utazás körülményeihez is. A természetvédők reményei szerint az új tengeri menedékhely a világ több hasonló akváriumát is arra fogja sarkallni, hogy engedje szabadon delfinjeit és egyéb tengeri élőlényeit.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!