Új típusú csillagrendszert fedezett fel a Hubble

Új típusú, titokzatosHiába titokzatosak az óceánok, csak csekély részük maradt érintetlen vadon. csillagpárt fedezett fel a HubbleElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. űrteleszkóp: az egy fehér és egy vörös törpecsillagból álló rendszer pontosan 118 másodpercenként hatalmas sugárkitörést produkál. Ez a kozmikus “világítótorony” nagy intenzitással bocsát ki elektromágneses hullámokat, amelyeknek széles spektruma a rádióhullámoktól a látható fényen át egészen az UV-sugarakig terjed – írja a Die Welt online. A két csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. egy úgynevezett fehér és egy vörös törpeIsmeretlen eredetű jeleket fogtak a világűrből. , amelyek 3,6 óra alatt kerülik meg egymást. Az AR Scorpii nevet viselő rendszert már negyven éve regisztrálták, akkor azonban egyetlen, váltakozó fényű csillagként azonosították. Az elmúlt évben német, belga és brit amatőr csillagászok jelezték, hogy az AR Scorpii egy nagyon szokatlanSzokatlan dolgok, amivel csak Dubaiban találkozhatunk. viselkedésű csillagduó. Ezután kezdtek érdeklődni a profi csillagászok is a szokatlan sugárzásforrás iránt.

Forrás: ESO/Digitized Sky Survey/Davide De Martin

Tom Marsh, a Warwicki Egyetem csillagásza és csapata egy sor földi teleszkópRejtélyes rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból. és a Hubble űrteleszkópA 25 legjobb felvétel, amit a 25 éves a Hubble Űrteleszkóp készített. segítségével végzett kutatásokat, utóbbi az amerikai és az európai űrügynökség, a NASAMegkezdte a Plutóról gyűjtött adatok tömeges továbbítását a New Horizons űrszonda. és az ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. munkáját segíti. A tudósok megállapították, hogy a Földtől 380 fényévnyi távolságra lévő AR Scorpii egy teljesen új típusú, egzotikus “csillagtandem”. Kimutatták, hogy a sugárzásért a fehér törpeEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. felelős. Korábban nem tapasztalták, hogy egy csillag ilyen típusú rádióhullámokat bocsásson ki.

csillagrendszerForrás: M. Garlick/University of Warwick/ESO

A fehér törpék nagyon tömör csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. . Fényük gyenge, bár felszíni hőmérsékletük magas, ezért fehérnek tűnnek. Mivel ezek a csillagok nagyjából akkorák, mint a FöldMi fog történni a következő 1 percben a világon?. , törpéknek nevezik őket. A fehér törpék relatív kistömegű csillagokból keletkeznek, melyeknek nukleáris tüzelőanyaga elhasznáIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. dik. Először vörös törpévé alakulnak, majd miután ezek letaszítják külső kérgüket, létrejön a fehér törpe. Az AR Scorpii fehér törpéjének mérete a Földével azonos, tömege azonban 200 ezerszer nagyobb. Ebből a fehér törpéből származó egy teáskanálnyi anyag annyit nyomna, mint egy elefánt.

A sugárzás pulzusának mechanizmusa szempontjából döntő jelentőségű az a nagy sebesség, amellyel a fehér törpe saját tengelye körül forog. Ezzel ugyanis dinamikus mágneses mezőket okoz, melyek szinte fénysebességre gyorsítják az elektronokat. Ezek a vadul körbeforgatott elektronok idézik elő a megfigyelt sugárkitöréseket. A meghatározott ritmusban leadott fény eltalálja az önmagában csak gyengén világító vörös bolygó felszínét, ami így 118 másodpercenként felvillan. A kutatók “brutálisnak” nevezik az így lejátszódó, nagyon energetikus folyamatokat. A vörös csillag látszólag csak passzív szerepet játszik a rendszerben.

Bár az AR Scorpii természetLáthatatlan tüzek pusztítanak az Amazonas esőerdeiben. ét sikerült feltérképezni, továbbra is kérdéses marad, honnan származnak az elektronok, melyeket a mágneses mezők felgyorsítanak. Pulzáló sugárforrásokként egyelőre csak az úgynevezett neutroncsillagok ismertek, amelyek létéről már ötven éve tudnak a csillagászok. Boris Gänsicke, a Warwicki Egyetem kutatója szerint “elméleti prognózisok szerint elképzelhető, hogy a fehér törpe is képes lehet erre”.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!