A Tibeti-fennsík gleccsertavainak “kitörése” fenyegeti a környező településeket

A környező települések elárasztásával fenyegetnek a Tibeti-fennsík gleccsertavai – figyelmeztetnek a kutatók a témában született eddigi legátfogóbb tanulmányban. Egy svájci és kínai szakemberekből álló kutatócsoport a régió 1300 gleccsertavánál – a jégárak völgyében kialakuló, kőzetes üledékkel körülhatárolt tavaknál – végzett vizsgálatokat és megállapította, hogy azok 16 százaléka jelentene komoly fenyegetést a környező településekre, ha kiöntene a medréből.

Forrás: Wikimedia Commons/Tabish Raza
Forrás: Daniel Alton Byers/Wikimedia Commons

A szakemberek szerint számos tényező kiválthatja egy gleccsertó “kitörését”. A tibeti régióban az egyik leggyakoribb kiváltó ok a gleccserElolvasztja Svédország legmagasabb pontját az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg. meredek lejtőjéről a Megdöbbentően rossz ökológiai állapotban vannak Magyarország vizei. ba zuhanó jéglavina lehet, amely hatalmas hullámokat generálhat.

“Az instabil tavakVeszélyes szintet ért el az édesvízi foszforszennyezés világszerte. jelentős része ugyanakkor túl messze van az ember lakta területektől. A csaknem kétezer tóból 210 jelent potenciális fenyegetést az emberi településekre. Ez ugyanakkor fontos információ a helyi törvényalkotók számára azzal kapcsolatban, hogy mely tavakra összepontosítsák a figyelmüket”- mondta el Simon Allen, a Zürichi Egyetem munkatársa, aki a pekingi Tibeti-fennsík Kutatóintézet munkatársaival végzett vizsgálatokat.

A kutatók által a legveszélyesebbnek ítélt harminc tavat rangsoroló lista élén a Cirenmaco áll, amelyhez három jelentős természeti katasztrófaKét másik vulkán is aktívvá vált Guatemalában. is kötődik az elmúlt száz évből. 1981-ben 200 ember halt meg a tó áradásakor.

Forrás: University of Zurich

“Az ilyen típusú tanulmányokat 5-10 évente meg kellene ismételni, mert ezek a tavak folyamatosan nőnek, miközben újak is keletkeznek. A tanulmányt a Tibeti-fennsíkot körülölelő ázsiai hegyvonulatok térségében is meg kellene ismételni, ugyanis ezeken a területeken rengeteg pénzt áldoznak a gleccsertavak kiáradását érintő projektekre, melyeket épp ilyen jellegű tanulmányokkal kellene kezdeni, hogy a pénzek ne vesszenek oda a rosszul megválasztott területek vagy tavak miatt” – emelte ki a kutató a BBC-nek nyilatkozva.

IzlandNáci aranykincsre bukkantak egy Izland partjainál elsüllyedt hajóban. népszerű turistalátványosságánál, a Breiðamerkurjökull nevű gleccsernél nemrég hasonló jelenség zajlott le:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!