Új 3D-s épületmodellekkel, fotorealisztikus térábrázolást ért el a Google Maps

A Google Föld egy néhány évvel ezelőtti újítása, hogy a virtuális térképen már 3 dimenziós megjelenítést használ az épületek és városképek megjelenítésére. A Google nem titkolt célja, hogy lemodellezzék 3D-ben az egész világot. A cég egy egész flottányi repülőgéppel pásztázza a nagyvárosokat, részben saját, részben szerződött partnerek gépeivel. Ez a vizuális réteg nem csak a Google Föld alkalmazásban jelenik meg, hanem a Google Föld minden egyes inkarnációjánál, így például a böngészőből indított Google Térképen belüli Föld nézetben is.

7

A cég egy automata technológiát használ a kivitelezéshez, ami a légifelvételekből térbeli modelleket készít és a textúrákat torzításmentesen, jó minőségben illeszti vissza az elemekre, úgy, hogy abból egy forgatható 3D-s modell alakuljon ki. A Google kamerarendszerei 45 fokos szögben fotóznak minden irányba, illetve függőlegesen lefelé. Az automata folyamat, amit sztereó fényképmérésnek hívnak, komplex algoritmusokat használ a modellek létrehozásához. Ezután a színek, formák, textúrák igazítása történik, természetesen ez is automatikusan, a végeredmény pedig fotorealisztikus térábrázolás. Az új Earth azt az illúziót kelti, mintha valóban a város felett repülnénk.

1

5

Az új modellek lenyűgöző példái megtekinthetőek böngészőn keresztül a Google Térképen is: A New York-i Világkereskedelmi központ, a Szabadság-szobor, az Empire State Building vagy az Oakland-i Bay híd.

(A térbeli látványhoz a jobb alsó sarokban lévő “Döntött Nézet” ikonra kell kattintani)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!