Teknőskönnyet isznak az Amazonas folyó mentén élő pillangók

Nagyon szokatlan látvány lehet amikor a színes pillangók körülzsongnak egy teknőst azért, hogy egy kis cseppet kaphassanak a könnyeiből. Ezt az érdekes jelenséget az Amazonas folyó mentén élő pillangóknál lehet megfigyelni, amik így jutnak hozzá a létfontosságú nátriumhoz és néhány más ásványi anyaghoz, amelyet a páncélos hüllők a könnyükkel választanak ki.
Teknőskönnyeket isznak a pillangók

Az Amazonas nyugati része a világ leginkább nátriumszegény területei közé tartozik. A teknősök jóval könnyebben jutnak hozzá, mivel az általuk elfogyasztott táplálék bőven fedezi a szükségleteiket. A kizárólag növényekkel táplálkozó állatoknak ezzel szemben időnként alternatív forrást kell találniuk.

Phil Torres, a perui Tambopata Kutatóközpont biológusa szerint a teknősöknek nem okoz fájdalmat, hogy rovarok isznak a könnycseppjeikből, ugyanakkor elmondta, hogy az gondot okozhat, hogy a pillangók kitakarják a látómezejük nagy részét, így nehezebben veszik észre, ha egy ragadozó les rájuk. Időnként méhek is megszomjaznak a könnyeikre, de a teknősök nincsenek oda az ötletért, a biológus szerint a zümmögésük zavarja őket.

„Nátriumot és még néhány más mikrotáplálékot elég nehéz találni a természetben. A lepkék és a méhek nektárt fogyasztanak, amely nagyon kevés sót tartalmaz. A rovaroknak viszont szükségük van a sóra a petetermeléshez és az anyagcseréjükhöz” – mondta Carlos de la Rosa ökológus a National Geographic-nek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!