Szükségállapotot vezettek be Vanuatu egyik szigetén egy háborgó vulkán miatt

Szükségállapotot vezettek be az óceániai Vanuatu Ambae nevű szigetén a fokozódó vulkáni tevékenység miatt. Jesse Benjamin, a helyi katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy a Manaro vulkán miatt az embereket egy szomszédos szigetre telepítik át. A szükségállapotot nem egy közvetlen vulkánkitörés miatt rendelték el, hanem azért, mert a vulkánból óriási mennyiségben tör fel hamu, ami tönkre teszi a mezőgazdasági terményeket, megmérgezi a vizeket.

 Vanuatu a búvárturizmus egyik fontos célállomása, ahol gyönyörűen megfigyelhetők a déli Csendes-óceán korallzátonyai (Forrás: Wikimedia Commons/Niceley)
A vulkánból feltörő hamu tönkre teszi a mezőgazdasági terményeket és megmérgezi a vizeket (Forrás: flickr/Phillip Capper)

Tavaly szeptemberben hasonló készültséget rendeltek el Ambae szigetén, amikor vulkánkitörés veszélye miatt evakuáltak több mint 11 ezer embert a szomszédos szigetre. Október végén a szükségállapotot megszüntették, és az ott élők visszatérhettek lakóhelyükre.

Manaro vulkán

Vanuatu a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában található, 83 szigetből áll. Az államtól északnyugatra fekszik Ausztrália, délre Új-Kaledónia, keletre pedig a Fidzsi Köztársaság, körülbelül 273 ezer lakosa van.

Forrás: NASA/Jeff Schmaltz, MODIS Land Rapid Response Team


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!