Ritka felvétel egy polipra vadászó barátfókáról

A veszélyeztetett európai barátfóka mára ritkán látható állattá vált, már a rómaiak is vadásztak rájuk. Egy nagyon szerencsésen elkapott fénykép hívja fel a figyelmet védelmük szükségességére.

2

A Földközi-tengeri barátfóka kihalóban lévő faj. Nevéből adódóan főleg a Földközi-tengerben él, de előfordul a Fekete-tenger nyugati partjainál, sőt az Atlanti-óceán marokkói partvidékén is. Nappal aktív; halakat és puhatestűeket eszik. A felnőtt példány kb. 320 kg-ot nyom, a nőstények kisebbek a hímeknél. Ma mintegy 400 példánya él vadon, ebből egy növekvő populáció a Madeira-szigetekhez tartozó Kopár-szigeteken.

1

Táplálkozási szokásainak azon ritka pillanatát sikerült megörökíteni a fenti felvételen, melynek során egy kis tengeri rágcsálnivalót talált magának a veszélyeztetett faj egyik, görögországi képviselője. A polippal csatázó barátfókát Joan Gonzalvo kutató kapta lencsevégre. Nem csak azért különleges a fénykép, mert az állat már igen ritka példánynak számít, hanem azért is, mert többnyire a napon heverészve, a parton szokták lefotózni azt a keveset, ami még megmaradt belőlük.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!