Philippe Petit – a kötéltáncos, aki átsétált a 400 méter magas ikertornyok között

Philippe Petit francia kötéltáncos 1974. augusztus 7-én vált híressé, amikor az épülő Világkereskedelmi Központ ikertornyai között egyensúlyozott egy 200 kilogrammos acélkábelen. Az illegálisan, négyszáz méter magasban szervezett mutatvány 45 percig tartott és felkeltette a világsajtó figyelmét.

Philippe fiatalon ismerkedett meg a bűvészettel és a zsonglőrködéssel. Tizenhat évesen kezdte el tanulni a kötélmászást és következő években folyamatosan fejlesztette magát. 1968-ban – egy fogászaton ülve – egy magazinban találkozott először az akkor még épülő New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaival. Felkeltette az érdeklődését a két torony és célul tűzte ki, hogy elsőként kel majd át köztük kötélen. Vakmerő tervét hat évvel később, 1974. augusztus 7-én a reggeli órákban sikerült végrehajtania, ami aztán a 20. század legszebb művészi bűncselekményeként vonult be a történelembe.

Philippe Petit

Élete első kötéltáncára 1971-ben került sor, amikor a párizsi Notre Dame-székesegyház két tornya között sétált át engedély nélkül

Alapos tervezés és előkészületek után 1974. augusztus 7-én reggel megkezdte útját a Világkereskedelmi Központ déli tornyáról az északi felé, az előző éjjel kifeszített acélkábelen. Philippe Petit végül háromnegyed órát töltött a kötélen több mint négyszáz méteres magasságban, miközben nyolcszor fordult, kezében a huszonöt kilós, egyensúlyozást segítő rúddal. Sétált, táncolt és többször megpihent a magasban, továbbá le is térdelt, hogy így fejezze ki a tornyok iránti tiszteletét, miközben a rendőrség munkatársai hiába próbálták leparancsolni. Később azt mondta, hogy hallotta fent az utcán összegyűlt bámészkodók moraját és éljenzését. Csak akkor fejezte be a produkciót, amikor elkezdett esni az eső, majd utána bilincsben vezették el a déli toronyból. Vakmerő produkciójának híre pillanatok alatt bejárta a világot.

Philippe Petit a WTC tornyai közt 1974-ben

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit

Philippe Petit

Ember a magasban (Man on Wire)

A szédítő produkciót hatásosan örökítette meg a 2008-ban bemutatott az Ember a magasban (Man on Wire) című dokumentumfilm, amely az ikertornyoknál történtek előkészületeiről szól. A filmben az érintettek mesélik el, hogyan tervezték meg a mutatványt. Az alkotás 2009-ben megkapta a legjobb filmnek járó BAFTA-díjat, valamint a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat.

A teljes dokumentumfilm angol nyelven megtekinthető a YouTube-on is.

Kötéltánc (The Walk)

2015-ben Robert Zemeckis készített mozifilmet az attrakcióról The Walk, magyarul Kötéltánc címmel, amely Petit azonos című könyve alapján készült. A Joseph Gordon-Levitt főszereplésével készült film nagy része a felkészülésről, az azzal járó bonyodalmakról és a főszereplőben megjelenő kételyek leküzdéséről szól.

Philippe Petit

Egy izzasztó jelent a kötéltánc című filmből

A Kötéltánc című film hosszabb előzetese

Philippe Petit

Philippe Petit és az Őt játszó Joseph Gordon-Levitt


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!