Nem várt vacsoravendég – éhes erszényes surrant be egy ausztrál család otthonába

Nem mindennapi vacsoravendége akadt az Ausztráliában élő Jordan Cahill-nek és családjának, amikor Brisbane-i otthonukba egy különös kis erszényes, egy közönséges rókakuzu surrant be, melyet a konyhából kiszálló illatok csalogattak be a házba. A férfi azt mesélte, hogy csak pár percre ment ki, majd szokatlan hangokra lett figyelmes, és mikor belépett a helyiségbe megpillantotta az aprócska állatot, amint egy tálból majszolja a frissen készített tészta maradékát. A kis erszényes még a kanalat is kipróbálta, egyáltalán nem zavartatta magát és nyugodtan folytatta a falatozást.

“Az első reakcióim az volt, hogy te jó ég, még kanalat használ! “- mondta Cahill a The Dodo-nak, s hozzátette, hogy gyorsan megragadta a telefonját, hogy bizonyítékként videót készítsen róla. Az éhes állat egyébként már korábban is feltűnt a háznál, több alkalommal is előfordult, hogy gyümölcsöt csent el a konyhából.

A közönséges rókakuzu a kuszkuszfélék, vagy kúszóerszényes-félék (Phalangeridae) családjába tartozó faj. Ausztrália és Tasmania szinte összes erdős területén megtalálható. Az állat fej-törzs-hossza általában 35-55 centiméter, farokhossza 25-40 centiméter, testtömege legfeljebb 4 kg. Bundája vastag és gyapjas, sokféle színű és árnyalatú lehet. Kapaszkodásra is alkalmas hosszú, bozontos farka van, ami a fára mászás közben segíti.

Mancsának belső felülete állandóan nyirkos, ezért biztos a fogása. Karmokban végződő ujjaival ügyesen meg tudja fogni a táplálékát, amit levelek, virágok, gyümölcsök, rovarok és tojások alkotnak. Táplálékkeresés közben mindenekelőtt szaglására és tapintására hagyatkozik, de a hallása is jó. Az állat éjjel aktív és magányos fán lakó.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!