Megrövidítik az orrszarvúk tülkét egy belgiumi állatkertben, hogy megvédjék őket

Egy belgiumi állatkertben megrövidítik az ott élő orrszarvúk tülkét, hogy megvédjék őket a vadorzók támadásaitól. A lépést azután határozta el a Pairi Daiza állatkert igazgatója “pótlólagos biztonsági intézkedésként”, hogy egy Párizs melletti állatkertben március 6-án három fejlövéssel megöltek egy négyéves hím szélesszájú orrszarvút, tülkét pedig lefűrészelték, és elvitték.

Állatkerti orrszarvúkFotó: Wikipedia/Aligatorek

A hatóságok a szervezett bűnözést gyanítják az Európában példátlan eset hátterében. Európában eddig csak múzeumokból loptak el orrszarvútülköket, a Thoiry-állatkertben történt támadás az első eset, hogy fogságban tartott rinocéroszt öltek meg a szarváért. A feketepiacon 60 ezer eurót (18,7 millió forint) is megadnak egy kiló szarvért. Ázsiában, főleg Kínában és Vietnamban, valóságos csodaszerként tekintenek a porrá őrült orrszarvútülökre, amely az ottani hiedelmek szerint gyógyítja például a rákot és növeli a potenciát.

Állatkerti orrszarvúkFotó: Wikipedia/Jonathunder

A szaruból álló tülkök “lecsiszolása” nem jelenti az állatok végleges megcsonkítását, mert a szarv a körömhöz vagy a hajhoz hasonlóan újra kinő, bár a tartós védelem érdekében újra és újra le kell majd nyesegetni belőle. A belga állatkert igazgatója, Eric Domb hangsúlyozza, hogy afrikai tapasztalatok alapján a szarvak preventív levágása, megrövidítése a vadorzók elleni védekezés kevés igazán hatékony módjának egyike. A francia határ közelében fekvő Pairi Daiza a legnagyobb belga állatkert, ahol jelenleg három felnőtt és egy bébi orrszarvút tartanak. A támadás után a Fővárosi Állat- és Növénykert orrszarvúira is jobban vigyáznak.

Állatkerti orrszarvúkFotó: Wikipedia/Komencanto

Állatkerti orrszarvúkFotó: Wikipedia/Wj32


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!