Megmentették a kihalástól a levesteknősöket Floridában és Mexikóban

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságának bejelentése szerint megmentették a kihalástól a közönséges levesteknősöket Floridában és Mexikóban. A Floridában és a Csendes-óceán mexikói partjain élő közönséges levesteknőst (Chelonia mydas) már nem tekintik veszélyeztetett fajnak, mert az állatvédelem évtizedes munkája eredménnyel járt – számolt be a Phys.org tudományos lap az amerikai hal- és vadvédelmi hivatal (FWS) bejelentéséről.

LevesteknősFotó: Wikipedia/Brocken Inaglory

Ezt a két populációt jelenleg fenyegetettnek tekintik és továbbra is jár nekik a védelem a törvények értelmében, de a kihalás közvetlen veszélyétől már nem kell tartani. Florida partjain mintegy 2250 fészkelő nőstényt számolnak össze évente, míg 1978-ban alig néhány volt belőlük, ekkor kerültek fel a veszélyeztetett fajok listájára – közölte az FWS szóvivője. A védelmi program részeként az FWS és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) a világ levesteknőseit 11 populációra osztotta, hogy mindegyikre testre szabott intézkedéseket dolgozhassanak ki – olvasható az FWS közleményében.

LevesteknősFotó: Wikipedia/Brocken Inaglory

Közülük három populációt fenyegetett kihalás: a földközi-tengeri, a Csendes-óceán déli és nyugati régiójának középső részén élőket. Legtöbbjüket fenyegetettnek ítélték. A szaporodási helyüket tönkretevő tengerparti strandfejlesztések, a környezetszennyezés és a halászhálók a legnagyobb veszély rájuk nézve. Védelmükben – többek között – megtiltották célzott halászatukat, csökkentették veszélyét, hogy véletlenül halászhálóba keveredjenek és igyekeztek megóvni a fészekrakó helyeiket.

LevesteknősFotó: wikiwand

Miután tavaly már érezhetőek voltak a változások, a hivatal megvizsgálta a tudományos adatokat és figyelembe vették a több mint 900 lakossági bejelentést is, ezután döntöttek arról, hogy változtatnak a faj védelmi státuszán.

LevesteknősFotó: Wikipedia/Brocken Inaglory


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!