Megdöbbentő felfedezést tettek a régészek Pompejiben

Az ókori vulkánkitörés elől menekülve fejezte le egy hatalmas kő azt a mozgássérült férfit, akinek maradványait nemrég fedezték fel a régészek a dél-olaszországi Pompejiben.

Forrás:  Wikimedia Commons/ElfQrin

Az áldozat a jelek szerint akkor vesztette életét, amikor éppen ámulva nézte a vulkánkitörést, és egy, a lezúduló lávafolyam által elsodort 300 kilogrammos kőtömb, valószínűleg egy kiszakadt ajtófélfa nekicsapódott, hanyatt vágta és lefejezte. A kőtömb a férfi mellkasát is bezúzta, a koponya darabjait még nem találták meg. A maradványokon végzett előzetes elemzések szerint az áldozat 35 év körüli lehetett. A szakemberek csontfertőzés, csontgyulladás jeleit észlelték a férfi lábán, aki emiatt feltehetőleg nehézkesen járt.

Forrás: Parco Archeologico di Pompei

A hátán fekvő férfi csontvázát a nemrég felfedezett és jelenleg is feltárás alatt álló balkonos sikátor, a vicolo dei Balconi és az Ezüstlakodalom házáról elnevezett utcácska, a vicolo delle Nozze d’Argento sarkán találták meg. Massimo Osanna, a pompeji régészeti lelőhely igazgatója “drámainak” és “kivételesnek” nevezte a leletet, amely egy másik, szintén mozgássérült áldozat nemrég feltárt maradványaival együtt segít egyre pontosabb képet festeni a korszakról, ami alapvető célja a régészeti kutatásoknak.

A lefejezett férfi maradványait annak a szinte tökéletes állapotban lévő és eredeti színükben pompázó erkélyekkel szegélyezett utcának a közelében találták meg a régészek, amelyet május közepén fedeztek fel a város egy eddig feltáratlan, nagyjából 66 hektáros területén folyó munkálatok során.

Forrás: Parco Archeologico di Pompei

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a Vezúv 79-es kitörésekor, amikor a várost maga alá temette egy réteg láva, sár és por. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

pompeiisites.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!