Magyarországról is követhető a teljes napfogyatkozás

Utoljára 99 évvel ezelőtt volt olyan, az Egyesült Államok több tagállamán is “átvonuló” teljes napfogyatkozás, amelyre ma este magyar idő szerint 19 óra 16 perc és 20 óra 48 perc között kerül sor. Az emberiség történetének egyik legnagyobb közönséget vonzó látványossága lesz az Amerikában hétfőn látható napfogyatkozás – állítják szakértők. A teljes napfogyatkozás alatt az Egyesült Államokban a nyugati parttól a keleti partig, egy, az egész országot átszelő sávban látható lesz, ahogy a Hold rövid időre teljesen kitakarja a Napot, így annak csak külső légköre, koronája látható az égbolton.

A szakértők szerint a jelenséget a közösségi médián és az egyéb közvetítéseken keresztül nyomon követőkkel együtt, a természeti jelenség nézőközönsége akár rekorddöntő is lehet. Legutóbb 1979-ben volt olyan teljes napfogyatkozás, amely a kontinentális Egyesült Államok egyes részeiről látható volt, a mostanihoz hasonló esemény azonban utoljára 1918-ban következett be. Kedvező időjárás esetén Oregontól Dél-Karolináig 14 államban lesz megfigyelhető a teljes napfogyatkozás magyar idő szerint 19 óra 16 perc és 20 óra 48 perc között.

Az “amerikai sötétség” hetek óta lázban tartja a tudósokat és a lakosságot. Az Egyesült Államok északnyugati térségétől délkeletig húzódó, mintegy 100 kilométer széles sávban látható égi jelenség mintegy két és fél percig fog tartani. Ezen a területen nagyjából 12 millióan élnek, további 200 millióan pedig egy napi utazásra. Ráadásul a Hold árnyéka 20 nemzeti parkon is átvonul.

Rengetegen utaztak el Oregon, Idaho és Wyoming távoli nemzeti erdőségeibe és parkjaiba, hogy onnan csodálják meg a természeti jelenséget, míg mások például egy illinoisi focistadionba váltottak jegyet, hogy tömegben élvezzék a látványosságot. Már több tízmillió darab fogyott a természeti jelenség megfigyelésére alkalmas védőszemüvegekből, de az orvosok továbbra is azon igyekeznek, hogy felhívják a figyelmet a súlyos szemkárosodásra, amelyet a napfogyatkozás szabad szemmel vagy nem megfelelő eszközzel való követése okozhat.

Számos műhold, repülőgép és több mint 50 meteorológiai léggömb fogja figyelni a napfogyatkozást, amelyet – köztük az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) is – élőben közvetítenek. A megfigyelésben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái is részt vesznek. Emellett a Földről több ezer privát teleszkóp is követi, amint a Hold elhalad a Nap és a Föld között.

A rendkívüli természeti jelenségről részletes összeállítást tett közzé honlapján Magyar Tudományos Akadémia (MTA), melyből az is kiderül, hogy egy teljes napfogyatkozás sávja legközelebb 2024. április 8-án ismét az Egyesült Államok szárazföldi területeit szeli át, majd 2026. augusztus 12-én Izlandtól Spanyolországig lesz látható teljes napfogyatkozás, röviddel utána pedig Gibraltárra vagy Észak-Afrikába kell utazni annak, aki nem akar lemaradni a 2027. augusztus 2-i jelenség megfigyeléséről. Az utóbbi során a teljességi fázis 6 perc 23 másodperc hosszúságú lesz, ami nem sokkal marad el a totalitás elméletileg lehetséges leghosszabb időtartamától, ami 7 perc 32 másodperc.

Magyarország területéről még hosszú ideig nem látszik teljes napfogyatkozás. Legközelebb 2075. július 13-án gyűrűs napfogyatkozást lehet majd észlelni, hat évvel később pedig, a 2081. szeptember 3-i teljes napfogyatkozás idején a ma még fiatal generáció tagjai lehetnek szemtanúi annak, hogy a Hold árnyéksávja átszáguld hazánkon.

Az alábbi linkekre kattintva bárki nyomon követheti a napfogyatkozást:

MTA, NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!