Különös rituáléval kötnek barátságokat a vérszívó denevérek

Felöklendezett véres “csókkal” kötnek barátságokat a vérszopó denevérek – derült ki egy új amerikai tanulmányból. A tudósok szerint az általuk megfigyelt viselkedésnek nagy szerepe van a kötődések kialakításában. Ráadásul ha egy denevér három napig nem eszik, éhen halhat, így a vér megosztása életet menthet.

A Current Biology című szaklapban bemutatott kutatás célja az volt, hogy meghatározza, miként alakítanak ki kapcsolatokat ezek az állatok. Megfigyelték, hogy azok a denevérek, amelyeket izolálva egymás mellé helyeztek, a korábban egyáltalán nem ismert párjukkal egymás tisztogatásába kezdtek, majd egymás száját nyalogatták, mielőtt táplálékot cseréltek volna – írja a BBC a tanulmány nyomán.

Forrás: Wikimedia Commons/Oasalehm

“A különböző kolóniákból származó denevérekből csapattársak lettek, akik megpróbálták megmenteni egymás életét” – mondta Gerald Carter, az Ohiói Állami Egyetem viselkedésökológiával foglakozó kutatója.

“A vérszopó denevérek ugyanúgy osztják meg az ételt másokkal, ahogyan a madarak is felöklendezik azt az utódok számára. Az a különbség ebben az esetben, hogy a denevérek ezt más felnőttekkel is megteszik” – mondta Carter.

A kutató hozzátette, hogy az állatok azt követően is tisztogatják egymást, hogy már megtisztultak. Ez arra enged következtetni, hogy a viselkedés célja nem csupán a higiénia fenntartása.

Forrás: Wikimedia Commons/Gerry Carter

A vérszopó denevér az egyetlen emlősfaj, mely teljes mértékben vérrel táplálkozik, melyhez nagyobb állatok, például marhák megharapása révén jut. Egy nap alatt testsúlyuk felét képesek meginni. Más denevérfajok főként gyümölcsökkel, nektárral vagy rovarokkal táplálkoznak. Egy korábbi tudományos kutatás arra jutott, hogy azok a denevérek, melyek fogságban barátságot kötöttek, szabadon engedésük után is megőrzik a kapcsolatot.

Cikkajánló: Génelemzéssel fejtették meg a vérszívó denevérek titkát


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!