Így néz ki a Grand Canyon a sztratoszférából

Öt arizonai férfi (Bryan Chan, Ved Chirayath, Ashish Goel, Paul Tarantino, és Tyler Reid) néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy egy meteorológiai ballont juttatnak fel a sztratoszférába és onnan készítenek felvételeket a Grand Canyonról. Az akció sikerrel járt, azonban a felvételeket rögzítő kamerát csak jóval később találták meg.

Grand Canyon a sztratoszférából

Grand Canyon a sztratoszférából

A barátok 2013. júniusban egy 3D-nyomtatással készült, speciális tartóra egy GoPro kamerát, egy Sony kamerát és egy Samsung Galaxy Note 2 telefont rögzítettek, majd rákötötték a tartót a meteorológiai ballonra, amit a Grand Canyon közelében engedtek fel. A léggömb 87 perc alatt egészen 30,1 km-es magasságig jutott, ezután kidurrant és a szerkezet visszatért a Földre. A csapat azonban nem találta meg a kamerát, mivel a hozzácsatolt telefon helyzetét nem tudták meghatározni. Egy olyan területet választottak a léggömb felengedésére, ahol van térerő, hiszen így a mobil segítségével könnyen rátalálhattak volna a szerkezetre. Az amerikai AT&T mobilszolgáltató lefedettségi térképe azonban, mint utólag kiderült, nem volt pontos ezért nem tudták bemérni a telefont, így hiába keresték, nem találták meg az űrből visszatért csomagot.

Grand Canyon a sztratoszférából

Végül 2015-ben egy túrázó találta meg, aki ráadásul pont az AT&T mobilszolgáltatónál dolgozik. A nő magával vitte a munkahelyére a telefont és könnyedén kiderítette, hogy kié a mobil és vissza is juttatta azt a tulajdonosának. Így tehát két év elteltével a csapat végre megnézhette a felvételeket, amit közzé is tettek. A landolás egyébként 80 kilométerre volt a starthelytől.

Grand Canyon a sztratoszférából

Grand Canyon a sztratoszférából

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!