Halálra öklelt egy bika egy férfit a spanyolországi bikafuttatáson

Halálra öklelt egy embert szombaton egy bika a Spanyolország délkeleti részén, Valencia közelében fekvő Pedreguer kisvárosban. A huszonnyolc éves férfit a mellkasán és a hasán döfte át szarvával az egyik állat. Az északi Pamplonában ugyanezen a napon tizennégyen sebesültek meg a hagyományos bikafuttatás harmadik napján. A spanyolországi városokban ezekben a napokban rendezik a bikafuttatást, amelyen a hagyományok szerint Pamplona védőszentjét, San Fermínt ünneplik.

A férfi éppen a futtatás egyik résztvevőjének a segítségére sietett, amikor váratlanul támadás érte. Kórházba szállították, de később belehalt sérüléseibe. A helyi hatóságok ebben a kisvárosban a haláleset után berekesztették a “bikafesztivált”, amely egyébként kilenc napig tart. A bikák felökleltek két másik férfit is, őket is sérüléssel szállították kórházba.

pamplona-tiltakozas-4

Pamplonában ugyanakkor tovább folyik az ünnepség, melynek harmadik napján tizennégy ember sérült meg. A csütörtöki kezdőnapon nem volt komolyabb sebesülés, bár többen elestek és átgázoltak rajtuk a rohanó állatok. A második napon, pénteken néhány bika az első 300 méter után megfordult és elkezdett visszafelé futni, pánikot keltve a mögöttük szaladók között. Akkor is 14-en kerültek kórházba, hatan a bikák szarvától származó szúrt sebek miatt.

bikafuttatas

Pamplonában a középkor óta rendezik meg San Fermín ünnepét, amelyet Ernest Hemingway Fiesta (A nap is felkel) című regénye tett világhírűvé. Erre az alkalomra a világ minden tájáról turisták tömegei érkeznek, hogy részt vegyenek a több napig tartó fesztiválon. A bikafuttatásokra, amelyeken a belváros csúszós macskakövein kell szaladni a szabadon engedett bikacsorda elől, csak néhány százan neveznek be közülük.

bikafuttatas-2

Rendkívül veszélyes “szórakozás” ez, a bikafuttatáson 1924 óta 15-en vesztették életüket. A szervezők igyekeznek szigorú szabályokkal a lehető legkisebbre csökkenteni a kockázatokat, például tilos alkoholt fogyasztani futás előtt és komoly előírások vonatkoznak az öltözékre és a viselkedésre is. A bikafuttatás minden futamát közvetíti a spanyol közszolgálati televízió és szakértők kommentálják a látottakat.

Cikkajánló:  “San Fermín vérben fürdik” – így tiltakoztak az állatvédők a bikafuttatás ellen


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!