Esernyőfajták: mikor melyiket válasszuk?

El sem hinnénk, ma már hányféle esernyő létezik! Pedig így van, így minél több típusú van otthon, annál egyszerűbben kiválaszthatjuk az öltözékünkhöz vagy a tevékenységünkhöz illőt! Szín, méret és a felhasznált anyag is lehet mérvadó.

Az esernyő története

Meglepő módon az esernyőt nem az angolok, hanem a kínaiak találták fel 3000 évvel ezelőtt. Az ókori emberek azonban még napernyőként használták a fejük felé emelve, hogy védjék magukat a napszúrástól.

A 19-20. században vált tömegcikké az esernyő a már ma is ismert funkcióval. Napjainkban pedig az egyik leghétköznapibb tárgy. Emblémázással viszont egyedivé tehető: ez ügyben az Ajándéktárgyközpont ECO termékei között érdemes szétnézni!

Itt olyan tárgyak találhatók, melyek újrahasznosított anyagból készülnek, a fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyezve. Így a környezettudatos vásárlók hasznos, ugyanakkor egyedi esernyőt szerezhetnek be maguknak, vagy adhatnak ajándékba ismerőseiknek. Az esernyő kitűnő promóciós ajándék is lehet: erre is legjobb az ECO minősítésűeket választani.

Színben és formában is több fajtája létezik az esernyőknek, nyugodtan válogathatunk kedvünkre. Gyerekeknek külön mesefigurás változatok is készülnek, ezek nagyon jópofák.

Az esernyők fajtái

A legismertebb az összecsukható esernyő, ilyen minden háztartásban megtalálható. Előnye, hogy kicsire összehajtható, így bármely táskában elfér. Érdemes mindig magunknál hordani egyet, ki tudja, mikor kap el minket egy zápor! Sportos ruházathoz, hétköznapi viselethez választjuk általában ezt a fajtát.

Érdekesség, hogy ezt az esernyőtípust egy magyar testvérpár találta fel: a Balogh-fivérek 1920-ban készítették el az első változatot a Vas megyei Uraiújfaluban. Ma már kis tok is jár hozzá, így valóban egészen pici helyet foglal, és a táskánk sem lesz vizes, ha eső után tesszük bele.

A másik ismert fajtája az esernyőknek az automata esernyő. Egy gombnyomással ki-be csukható, általában hosszú a fogantyúja. Ünnepi, alkalmi öltözethez kiváló választás: előkelőbb hatást érünk el vele, mint az összecsukhatóval. Színben ebből is kapható többféle, például egy fehér automata esernyő igazán elegáns!

Megbízható esernyők

A legerősebb, a szélnek is ellenálló ernyő a viharálló esernyő. Ez a típus speciális gyártással készül, megerősített anyagú, és akár 89 km/órás széllel is megbirkózik. Valljuk be, azért ez jó dolog, hiszen az erős szél gyakran okoz kellemetlenségeket, ha esernyővel közlekedünk.

Egy igen különleges tárgy a fordított esernyő: bár kinyitva úgy néz ki, mint egy hagyományos, de amikor eltesszük, az esernyő fordítva, a belsejébe haladva csukódik. Ez azért praktikus, mert a vizet is oda vezeti, így valóban nem lesz nedves a környezetünkben senki és semmi. 

Sokan utazásokhoz is ezt választják, mert az autóba való ki- és beszálláskor nem akad bele semmibe. Nagyon hasznos darab, mely emblémáztatva, feliratozva sajátos ajándék is lehet: az Ajándéktárgy központnál ez is beszerezhető több színben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!