Egy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap

A Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy június 30-án szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz (UTC). 2015. június 30-án, kedden éjfélkor 11:59:59 után 11:59:60 következik majd, így egy másodperccel hosszabb lesz az idei év.  A mostani év a 26. alkalom, amikor szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz. A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be és legutóbb 2012. június 30-án toldották meg egy másodperccel az időt.

3

A polgári életben használt idő, az egyezményes koordinált világidő (röviden UTC), mintegy 200, igen pontos atomóra összevetett, kiátlagolt óráján alapszik. A Föld forgásán alapuló idő azonban ettől kis mértékben eltér, ezért vezették be a szökőmásodperc fogalmát. Föld forgási sebességén alapuló világidő, fokozatosan, naponta a másodperc kétezred részével csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt.

Noha a szökőmásodpercet „hozzáadjuk” a pillanatnyi időhöz, a hatása olyan, mintha az órát 1 másodpercre megállítanánk, hiszen ekkor a beiktatott 60. másodperc telik el, a következő másodperc számolása csak 1 másodperc múlva kezdődik.

ora

Problémák a szökőmásodperccel

Műszaki értelemben „nincs probléma a szökőmásodperc fogalmával”, feltéve, hogy minden számítógép, program, operációs rendszer és alkalmazás megfelelően képes azt kezelni, azonban több problémát is jelent ezek ellenőrzése:

A légiirányításban a repülőgépek helyzetét másodpercenként többször ellenőrzik, mivel egy-egy gép 1 másodperc alatt jellemzően 250 méter utat tesz meg. Az ellenőrzéshez használt számítógépes rendszerekben nem engedhető meg 1 másodperces ugrás, illetve ez előre nem látható következményekkel járhat.

Heterogén számítástechnikai környezetben működő ipari alkalmazásoknál gyakran azt a megoldást választják, hogy inkább leállítják a gyártási folyamatot, vagy a karbantartást arra az időszakra időzítik, amikor a szökőmásodperc esedékes, mert a teljes folyamat irányítását végző berendezések viselkedését kockázatos megjósolni. Ez adott esetben termeléskiesést okoz. (wiki)

A szökőmásodpercek kiiktatását már kezdeményezték szakértők, de a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) Genfben tartott januári közgyűlése nem döntött eltörlésükről.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!