A vadonban kihalt papagájfajt telepítenek vissza a brazíliai esőerdőbe

A Rio című animációs filmből ismert kék színű papagájok fogságban született példányainak tucatjait telepítik vissza a brazíliai vadonba a következő években a faj újrahonosítását célzó nemzetközi megállapodás keretében. A vadvilág világnapja alkalmából 52 Spix ara indult útnak állatorvosok, gondozók, biológusok és a brazil kormány tagjainak kíséretében a Pernambuco állambeli Petrolinába, hogy megkezdjék felkészülésüket a vadonba való visszatérésre. A madarak közül 49 egy berlini központból, három pedig a belgiumi Pairi Daiza vadállatparkból kerül Brazíliába.

🦜Chers amis, le départ des aras de Spix vers la nature brésilienne est imminent ! Comme vous le savez, après une…

Közzétette: Pairi Daiza – 2020. március 2., hétfő

 

A Spix ara, amely nevét Johann Baptist von Spix német természettudósról kapta, Brazília északkeleti részéről származik, ám immár két évtizede kihaltnak tekintik a vadonban. A közepes termetű papagáj tollazata a kék különböző árnyalataiban pompázik. A papagájokat a természetes élőhelyeik elpusztítása és a vadállat-kereskedelmet kiszolgáló illegális befogások juttatták a kihalás szélére. A madarak szaporítása lehetetlennek tűnt a fogságban élő példányok elenyésző száma és a génállomány korlátozottsága miatt.

Forrás: BirdLife International/Al Wabra Wildlife Preservation

A fenyegetett papagájpopulációk védelmével foglalkozó Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP) nevű szervezet a brazil kormány alá tartozó Biodiverzitás-megőrzési Intézettel (ICMBio) együttműködve, valamint a belgiumi Pairi Daiza Alapítvány támogatásával 2016-ban elindította a Spix Release Project elnevezésű kezdeményezést. A fogságban történő szaporítási módszerek fejlődésének és a mesterséges megtermékenyítési programoknak köszönhetően a 2000-ben még csak 53 papagájt számláló populációt mostanra 180 egészséges egyed alkotja és közülük kerülnek vissza az első példányok a vadonba.

#spixsAreComingHome – generation z

…3 days do go!
#spixsAreComingHome – via our monitoring-camera (which causes the lower footage-quality), we present you today a view into the aviary of the ACTP kindergarten, seeing Spix’s-Macaws about six months old, from the last breeding season.

These birds are the generation Z of our international breeding- and releases-program! In a few years, most of them will fly in the open air of the Caatinga! Can you imagine that? That’s marvelous, isn’t it?
_____________________

…noch 3 Tage!
#spixsAreComingHome – per Überwachungskamera (daher die mindere Qualität des Filmmaterials) präsentieren wir euch heute einen Blick in den ACTP-Kindergarten auf die ungefähr ein halbes Jahr alten Spix-Aras aus der letzten Zuchtsaison bei ACTP.

Diese Vögel gehören zur Generation Z in unserem internationalen Zucht- und Freilassungsprogramm. In ein paar Jahren werden die meisten von ihnen unter freiem Himmel in der Caatinga fliegen! Könnt ihr euch das vorstellen? Ist das nicht wunderbar?

#spixsMacaw #conservation #parrot #brazil #actp #pairiDaiza #awwp #groupdepre #parrotsInternational

We thank everyone involved for being so active in ensuring the project will be a great success.
ICMBio Pairi Daiza Deli Nature Birds Zoologische Gesellschaft für Arten- und Populationsschutz e.V. – ZGAP Spix Macaw (AWWP)

Közzétette: Association for the Conservation of Threatened Parrots e.V. – 2020. február 29., szombat

 

Az ACTP berlini központjából és a Pairi Daiza vadállatparkból érkezett papagájok Petrolinából egy visszaszoktató központba kerülnek az északkelet-brazíliai Bahia állam egy természetvédelmi területén, és az első példányokat 2021-ben engedik szabadon. A Spix arák szorult helyzete ihlette a Rio című 2011-es animációs filmet, amelyben egy példányt az amerikai Minnesota államból visznek el Brazíliába, hogy utódokat nemzzen egy fogságban élő példánnyal.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!