14 percen múlik a karambol a Földdel – Nézd meg élőben!

aszteroida-kozelseg

Tizennégy percet téved csak az a háztömbnyi kisbolygó, ami péntek este száguld majd el a Föld mellett. A szakértők szerint az 1908-as tunguszkai eseményhez hasonló pusztítást okozna, ha becsapódna. Viszont hiába jön közel, megfigyelni nem egyszerű.

A 2012 DA14 katalógusjelű kisbolygó pályája a Föld mellett vezet el, közelebb, mint ahol a Hold, sőt, mint ahol egy átlagos műhold kering. A fejlett távcsövek korában még egyetlen, ilyen nagyságú aszteroida sem jött ilyen közel. A legkisebb távolság 27 700 kilométer lesz, magyar idő szerint este 20:24 perckor, sajnos azonban hazánkból nézve ekkor még nem lesz látható a negyvenöt-ötven méteres, szilikátos összetételű kisbolygó. A szikladarab pályáját nehéz teljesen pontosan meghatározni, ugyanis a Föld gravitációs mezője miatt folyamatosnak mondhatók a kis mértékű változások, de az biztos, hogy a látszólag délről északra haladó, mozgó csillaghoz hasonló égitest 20:35-kor emelkedik a látóhatár fölé.

Az objektum nagyjából kilenc órára ér olyan magasságba, hogy a földi légréteg ne akadályozza túlságosan a megfigyelést, ekkor a Szűz (Virgo) és a Bereniké haja (Coma Berenices) csillagképek között érdemes keresni. Résen kell lenni, a kisbolygó fényessége ugyanis a várhatóan 7,2-8-as magnitúdó lesz, vagyis szabad szemmel még a legsötétebb égbolton, legideálisabb légköri viszonyok között sem lenne látható. Szerencsére azonban egy egyszerű távcsővel (csillagász szakzsargonnal binokulár) már van esélyünk, azonban még ekkor is kell némi szerencse a megfigyeléshez.

Ha nem szeretnél lemaradni az eseményről, akkor nézd itt élőben a NASA közvetítését ma este:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!