Új óriáspókot fedeztek fel Sri Lankán

Cimkék: , , , , , ,

A tigrispókok családjába tartozó új tarantulafajt fedeztek fel Sri LankaSrí Lanka gólyalábas horgászai. szigetA macskák szigete Japánban - Az igazi macskamennyország. én brit zoológusok. A hatalmas, több mint húsz centis pók a Poecilotheria alfajba tartozik, amelynek eddig 15 fajtáját ismerik, ezek mindegyike Indiában él. Gyors mozgásúak, erős a mérgük, és általában színes mintázatú a testük. A faj közeli rokonságban áll a dél-amerikai tarantulákkal, és így a világ legnagyobbSzudd - a legnagyobb mocsár a világon. pókjával, az akár 30 centisre is megnövő góliát madárpókkal.

P.rajaei

Az új faj tudományos neve Poecilotheria rajaei lett, a tudósok az elnevezéssel egy helyi rendőr, Rajakumar Purajah előtt tisztelegnek, ő mutatta meg ugyanis nekik az első felfedezett élő példányt Sri Lanka északi részén. A kutatók szerint a pók külső jellegzetességei épp eléggé egyediek ahhoz, hogy valóban egy új alfajról legyen szó, bár biztosat csak a DNS-vizsgálat után állíthatnak erről. Mindenesetre a pók hasán látható rózsaszín gyűrű, és a lábain a jellegzetes sárga-szürke mintázat olyan, amit még nem láttak más pókoknál.

Óriáspók

A pók fákon él, de az élőhelye rohamosan zsugorodik, ahogy a polgárháború után lassan magához térő, újjáépülő országban egyre nagyobb lendületet kapnak az erdőÚj becslések szerint nyolcszor több, hárombillió fa van a Földön, mint eddig gondolták. irtások. A pókok így kénytelen-kelletlen új élőhelyeket keresnek maguknak, jellemzően elhagyatottSathorn Unique torony - a legmagasabb elhagyatott felhőkarcoló. , fából készült régi épületeket, de egyet például egy kórházCsernobil elhagyatott kórháza 27 évvel a baleset után. épületében találtak meg egy kisvárosban. Az alfajt a biodiverzitásáról ismert Sri Lankán is elég ritkának tartják, és felfedezése után rögtön a veszélyeztetett fajok listáját fogja alighanem gyarapítani, amint hivatalosan bebizonyosodik hogy új fajról van szó. – Írta az Index


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!