Titkos katonai létesítmény a 40-es évekből

A képeken látható repülőSzinte függőlegesen száll fel a Boeing új Dreamlinere [videó]. teret 1930-ban Burbank városban építették, Kaliforniában. A levegőből úgy nézett ki mint egy mező. Elbeszélések szerint, olyan volt az egész mint egy filmstúdió, mintha egy hatalmas díszletet építenének.

A Loughead Aircraft Manufacturing Company (röviden: Lockheed) amerikai cég, mely repülőgépekSpruce Creek - a repülőgépek városa. és űrhajók tervezésével és építésével foglalkozik. A céget 1912-ben alapították. Clarence Leonard Johnson a Lockheed repülőgépSzinte függőlegesen száll fel a Boeing új Dreamlinere [videó]. tervezője volt, aki több mint negyven repülőgép elkészítésében játszott vezető szerepet. A második világháború alatt az ő nevéhez fűződik a P–38 Lightning vadászrepülőgép, amely az egyetlen amerikai vadászgép, amelyik aktívan szolgálta végig a háborúA manilai mészárlás - a II. világháború egyik legborzalmasabb csatája. t a Pearl Harbor-i támadástól kezdve a háború befejezéséig.

Előtte

d

Utána

d

1942-ben megalkottak egy speciális effektet, a képeken jól látszik meddig mentek el, hogy megvédjék magukat. A Műszaki Hadtest (US Army Corps of Engineers), úgy gondolta, hogy a Lockheed bázisát el kell rejteni egy esetleges japán70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. támadás elől, ezért álcahálóval fedték be. Félelmük nem volt alaptalan, 1942 februárjában egy japán tengeralattjáró Santa Barbara-nál tűnt fel és szinte teljesen lerombolt egy olajtároló létesítményt.

d

Elrendelték, hogy minden létfontosságú létesítményt a Csendes-óceán part mentén álcázni fognak. a munkálatok vezetője John F. Ohmer ezredes volt, aki úttörő szerepet játszott az álcázás, megtévesztés és félrevezetés technikájában. Festők, művészek, kertészek, tájépítészek, animátorok, ácsok, világítástechnikai szakemberek és profi szakember filmstúdiókból (Metro-Goldwyn-Mayer, Disney, 20th Century Fox, Paramount, Universal Pictures ) segítettek békés vidéki jelenetek alá rejteni a légi bázist. Több száz hamis fát és cserjét készítettek el, de nem csak a repülőteret hanem annak környékét is álcázták.

d

d

d

d

d


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!