Szinte teljesen kiirtották az amerikai bölényeket az 1800-as években

Az amerikai bölényAmerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban. Észak-AmerikaLátványos videó Amerika egynapi légi forgalomáról. legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A hímek testsúlya akár 900 kg-ot is elérheti. Korábban az Egyesült ÁllamokÉszak-Amerika lélegzetelállító tájaira kalauzolnak el a világjáró fotós gyönyörű fotói. és KanadaGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. területén nagy hordákban élt a Nagy-tavaktól Mexikóig és kelet Oregontól majdnem az Atlanti-óceánig. Jelenleg csak néhány nemzeti parkban, főleg a kanadai Wood Buffalo Nemzeti Parkban és a wyomingi YellowstoneMegakadályozta a grizzly medvék vadászatát egy amerikai bíró. Nemzeti Parkban található meg. Élőhelye prérik és folyóA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. völgyek vagy erdőA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. k.

Amerikai bölények irtása

Masszív testfelépítése és bozontos bundája (akár 50 cm hosszú szőrzet boríthatja) lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb éghajlati körülmények között is megéljen. Az amerikai bölényAmerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban. csordái előfordultak a meleg déli prériktől a hideg északi erdőkig, dacoltak Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. val és hideggel, de hőséggel és szárazsággal is. Egyetlen szárazföldi emlősnek sem alakultak ki olyan hatalmas csordái, mint az amerikai bölénynek. A 15. században még 60 millió bölény taposta Amerika földjét az Atlanti-óceántól majdnem a Csendes-óceánig és MexikóAnyjuk hátán hajókáztak át a tavon a medvebocsok. l Kanadáig. Egy-egy csorda 100-200 000 egyedből is állhatott. A bölényekSzabadon kóborolhatnak a Yellowstone bölényei. központi szerepet játszottak az őslakos indiánok kultúrájában, akik az elejtett bölény minden részét hasznosították. A bevándorló európaiak 1830-ban nagyszabású akció keretében kezdték kiirtani a bölényeket. Ennek egyik oka a vadászatHalomra lövik az orrszarvúkat Dél-Afrikában. és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták elvenni. Szórakozásból robogó vonatokból lőtték le őket.

Amerikai bölények irtása

Amerikai bölények irtása

Csupán pár száz bölény maradt életben, mert még éppen idejében állatkertekbe és bekerített magánfarmokra menekítették őket. Néhány tucatnyit az 1872-ben alapított Yellowstone Nemzeti Park10 legnagyobb természetes boltív képződmény a Világban. egyik nagy karámjában tartottak. Ez az „aranytartalék” képezte az alapját a tenyészprogramnak, és az állomány lassú, de biztató regenerálódásának. 1900 körül az Amerikai Egyesült Államokban kevesebb, mint 1000 bölény élt. 1972-ben az állomány ismét kb. 30 000-re szaporodott. Az elkövetkező időkben az állatok száma tovább növekedett, és 1990-ben az összállományt legalább 120 000-re becsülték. A Yellowstone Nemzeti Parkban is gyarapodott az állomány, amelyben ma már több mint 3000 állatot tartanak nyilván. Az immáron népes csorda a gyönyörű természetvédelmi területA nap képe - Mitchell-vízesés, Auszrália. legértékesebb látványosságai közé tartozik. Ha az állatok megriadnak, patáik dübörgése emlékeztet a prérit megrengető mennydörgésre, amelyet a szabad, végtelen pusztaságban vágtázó hatalmas bölénycsordák keltettek azelőtt.

Amerikai bölények irtása

Amerikai bölények irtása

Amerikai bölények irtása


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!