Nem találtak sötét anyagot a világ legérzékenyebb detektorával

Nem találtak sötét anyagot a világ legérzékenyebb detektorElőször mutatta ki a szellemrészecskék nyomát a CERN különleges neutrínódetektora. ával, a nagy földElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. alatti xenondetektorral (LUX) – közölték amerikai kutatók. A dél-dakotai Leadben lévő elhagyott aranybányában 1,5 kilométer mélységben elhelyezett detektorral három éven keresztül keresték a tudósok a világegyetemFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. ának több mint négyötödét alkotó anyagot, amely nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető. A föld alatti laboratóriumot 2009-ben kezdték építeni, létrehozása 10 millió dollárba került.

xenonForrás: Matthew Kapust, Sanford Underground Research Facility, South Dakota Science and Technology Authority

“Bizonyos mértékig büszkék vagyunk arra, hogy a detektor ilyen jól működött, de csalódottak is vagyunk, hogy nem láttunk semmit” – közölte Daniel McKinsey, a Kaliforniai Egyetem fizikusa, a többségében az amerikai kormány által finanszírozott projekt egyik szóvivője csütörtökön a sötét anyagról az angliai Sheffieldben folyó nemzetközi konferencián.

A nagy föld alatti xenondetektor (Large Underground XenonA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. ) nevű kísérlet egyike annak a három programnak, amelyben tudósok a sötét anyagra vadásznak. A másik a Nemzetközi Űrállomáson folyik, a harmadik pedig a nagy hadronütköztetőEddig ismeretlen elemi részecskére bukkanhattak, ami átírhatja világegyetem felépítéséről szóló kutatásokat. ben, Genfben. A xenondetektort azért helyezték el 1510 méter mélyen a föld alatt, hogy kiszűrjék a kozmikus sugárzást. A telefonfülke nagyságú detektort 6 méter magas és 8 méter átmérőjű rozsdamentes acéltartályba helyezték, amely 265 ezer liter ultra tiszta, deionizált vízzel töltöttek meg. A detektor egy duplafalú titáncilinder, amely 370 kilogramm xenont tartalmaz mínusz 100 Celsius-fokra lehűtve.

xenon-2A Large Underground Xenon, (LUX), azaz a nagy földalatti xenondetektor (Forrás: Wikipedia/Gigaparsec)

A kísérletben a tudósok a sötét anyagot valószínűleg alkotó gyengén kölcsönható nehéz elemi részecskék, a WIMP-ek és a xenonatomok ütközését akarták regisztrálni, ami felvillanást idéz elő. Mivel nem találtak WIMP-eket, a fizikusokat ez arra késztetheti, hogy más potenciális sötétanyag-részecske felé forduljanak, bár a WIMP a lehető “legéletképesebb opció” – közölte Neal Weiner, a New York-i Egyetem részecskefizikai intézetének igazgatója, aki nem vesz részt a projektben. Az amerikai szakemberek most azon dolgoznak, hogy a LUX-nak egy nagyobb, még modernebb változatát alkossák meg, a LUX-Zeplin nevű berendezést, amely 50 millió dollárba kerül, 70-szer lesz érzékenyebb és 2020-ben kezdheti meg működését – közölte Richard Gaitskell, a Brown Egyetem tudósa.

“Biztos, hogy létezik. Tudjuk, hogy a sötét anyagA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. létezik, ha másból nem, abból, ahogy segíti a galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. kialakulását és elhajlítja a fényt a galaxishalmazok körül” – mondta McKinsey. Neil Weiner szerint nem tudni, mikor fogunk sötét anyagot találni, mivel nem tudjuk pontosan, mi is az. Ezért olyan nagy dolog a sötét anyag utáni kutatásÚj felfedezések kapujában áll a nagy hadronütköztető. .

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!