Meteor-kráter – hatalmas becsapódás nyoma Arizonában

A mai ArizonaSokatmondó fotók az Amerikában tomboló hőségről. területén sok-sok ezer évvel ezelőtt óriási meteoritElőször fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda. csapódott be, a helyén hatalmas lyuk keletkezettHatalmas lyuk keletkezett egy kínai város kereszteződésében. . A Barringer-kráter vagy arizonai Meteor-kráter a világ egyik legismertebb becsapódási kráterHatalmas kráter keletkezett vasútépítés közben egy kínai városban. ét jelöli, Flagstafftól keletre, a 66-os úttól délre található. A MeteorA Barringer-kráter. -kráter pereme a körülette lévő síkságokról alacsony hegynek látszik, s nem árulja el, milyen óriási mélyedés5 különleges mélyedés a Földön. tátong mögötte. A kráter 1,2 km átmérőjű és 170 m mély, 60 m-re emelkedik ki a pereme. A meteorit valamikor 50–30 000 évvel ezelőtt csapódott be és körülbelül 200–300 millió tonna kőzetanyagot szórt szét. A kráter alja annyira hasonlít a HoldMég a Hold mozgását is megfigyelhetjük a Nikon új kamerájával. felszínéhez, hogy az Apollo űrhajósai itt gyakoroltak, és itt próbálták ki a holdjárókat is.

Meteor-kráter, Arizona, USA

Meteor-kráter, Arizona, USA

A krátert a számítások szerint egy 45 méter átmérőjű, 300 000 tonna tömegű, 19 km/s sebességgel becsapódó vasmeteorit vájta. A tudósok becslése szerint a meteorit a becsapódási ereje tízezerszer nagyobb volt, mint az 1945-ben Hirosimára ledobott atombombáé. Öt-hat millió tonna sziklát és földet repített a levegőbe, ami nyilván eltakarta a napot. A becsapódásAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. után a nikkel és vas összetételű,  300 ezer tonnás meteorit széthullott és megolvadt. Maradványait 10 km-es körzetben találták meg.

Meteor-kráter, Arizona, USA

Meteor-kráter, Arizona, USA

Meteor-kráter, Arizona, USA

A kráterről egykor azt hitték, hogy vulkáni eredetű. Daniel Barringer philadelphiai bányamérnök és geológus 1891-től vizsgálta a krátert, ő az elsők között ismerte fel, hogy egy meteoritkráterA Barringer-kráter. ről van szó. Abban a hiszemben, hogy gazdag nikkel és vaslelőhelyre bukkant, 1902-ben bejelentette igényét a területre, és egy vagyont költött a fémek kibányászására, de sikertelenül. A krátert Barringer-kráter néven is ismerik, és az ma is a család tulajdonában van.

Meteor-kráter, Arizona, USA

Meteor-kráter, Arizona, USA

Meteor-kráter, Arizona, USA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!