Kikelt a gemenci feketególyapár első fiókája

Kikelt az első fiókaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. annak a gemenci feketególyapárnak a fészkében, amelynek életét webkamerákkal követi nyomon a gemenci erdőHamarosan kiderül, mennyi vadmacska él még a gemenci erdőben. gazdaság, így az eseményt is élőben közvetítették. A fióka május 1-jén este fél hét előtt néhány perccel kelt ki, további három fióka világra jötte az elkövetkező napokban várható. A gemenci erdő keselyűsi részén lévő fészeknek TóbiásÚj feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket. , a hím és Sára, a tojó visszatérő lakója.

A világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. biás életét 2013 óta lehet figyelni webkamerán keresztül a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna13 érdekesség a Dunáról. -Dráva Nemzeti ParkA világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően.

Tóbiás idén is elsőként érkezett meg az országba a fekete gólyákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. közül, március 2-án délután szállt le gemenci fészkére. Sára március közepén jött meg; helyreállították a fészküket, az első tojást március 29-én rakta le a tojó.

A gólyák webkamerás megfigyelése nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőTojás alakú kilátó vezet a fák koronái fölé a Bajor Nemzeti Park erdejében. gazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja rendszeresen figyeli a gemenci feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. gólyák életét az interneten. A webkamerák képeit figyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, hiszen ezek az események egyaránt hozzátartoznak a természetKrka Nemzeti Park – a horvát kincs. rendjéhez.

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó.

Az első fiókákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezután néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon át vezet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!