Fiatal kígyó maradványait fedezték fel egy 99 millió éves borostyánkőbe zárva

BorostyánkőBorostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok. be zárt, a tojásból valószínűleg éppen kikelt kígyó maradványait fedezték fel Mianmar területén, a kis hüllő 99 millió évvel ezelőtt, a kréta korszakban, a dinoszauruszok korában élhetett – számolt be róla a BBC. A tudósok szerint a kígyókövületBorostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok. “hihetetlenül ritkaÖnálló faj lehet Jangce-folyóban élő ritka tengeridisznó. leletBronzkori és Árpád-kori leleteket találtak a régészek Baja határában. . “Először bukkantunk ennyire fiatal kígyó fosszíliájára” – mondta el Michael Caldwell, a kanadai Albertai Egyetem tudósa. Az új fajnak a Xiaophis Myanmarensis nevet adták, ami mianmari alkonyati kígyóNövelik a kihalással veszélyeztetett rákosi vipera élőhelyét Bugacon. t jelent.

Forrás: Chinese Academy of Sciences/ Ming Bai

Egy másik borostyánkövület egy másik, sokkal nagyobb kígyó levedlett bőrét tartalmazza. Nem tudni, ugyanazon fajhoz tartozik-e, mint a fiatal egyed. A fosszíliák úgy maradhattak fenn, hogy az állat beleragadt egy a gyantába, amelyik bőrt, pikkelyeket, szőrt, sőt egy állat egész testét is képes konzerválni.

“A borostyánkő egyedülálló: ami hozzáért a gyantához, azt magába zárta, mintha az állat belefagyott volna a műanyagszerű masszába” – mondta Caldwell.

Forrás: Science Advances 

A kis kígyó fosszíliája 97 csigolyát és a hozzájuk kapcsolódó bordacsontokat tartalmazza, feje nincs. A maradványokat szinkrotronnal, különösen nagy teljesítményű röntgensugárforrás segítségével elemezték, hogy a mai kígyókkal összehasonlítsák. Az anatómiai jellemzők alapján úgy tűnik, a kígyók gerince nem sokat változott az elmúlt 100 millió évben. A tudósok szerint a faj évtízmilliókon át létezhetett, mielőtt kihaltA valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították. .

Forrás: Science Advances

A borostyánkő belsejében talált növény- és rovardarabkák azt bizonyítják, hogy az állat erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ben élt. Ez az első lelet, ami a kréta korszak kígyóinak erdei élőhelyét bizonyítja, mivel a korábban megtalált fosszíliák folyókhoz, tengerekhez kötődő kövekben maradtak fenn. A leletről szóló tanulmány a Science Advances friss számában jelent meg.

Forrás: Yi Liu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!