Fiatal kígyó maradványait fedezték fel egy 99 millió éves borostyánkőbe zárva

BorostyánkőBorostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok. be zárt, a tojásból valószínűleg éppen kikelt kígyó maradványait fedezték fel Mianmar területén, a kis hüllő 99 millió évvel ezelőtt, a kréta korszakban, a dinoszauruszok korában élhetett – számolt be róla a BBC. A tudósok szerint a kígyóNövelik a kihalással veszélyeztetett rákosi vipera élőhelyét Bugacon. kövületBorostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok. “hihetetlenül ritkaTökéletes állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyök került elő Szibériában. leletTökéletes állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyök került elő Szibériában. . “Először bukkantunk ennyire fiatal kígyó fosszíliájára” – mondta el Michael Caldwell, a kanadai Albertai Egyetem tudósa. Az új fajnak a Xiaophis Myanmarensis nevet adták, ami mianmari alkonyati kígyót jelent.

Forrás: Chinese Academy of Sciences/ Ming Bai

Egy másik borostyánkövület egy másik, sokkal nagyobb kígyó levedlett bőrét tartalmazza. Nem tudni, ugyanazon fajhoz tartozik-e, mint a fiatal egyed. A fosszíliák úgy maradhattak fenn, hogy az állat beleragadt egy a gyantába, amelyik bőrt, pikkelyeket, szőrt, sőt egy állat egész testét is képes konzerválni.

“A borostyánkő egyedülálló: ami hozzáért a gyantához, azt magába zárta, mintha az állat belefagyott volna a műanyagszerű masszába” – mondta Caldwell.

Forrás: Science Advances 

A kis kígyó fosszíliája 97 csigolyát és a hozzájuk kapcsolódó bordacsontokat tartalmazza, feje nincs. A maradványokat szinkrotronnal, különösen nagy teljesítményű röntgensugárforrás segítségével elemezték, hogy a mai kígyókkal összehasonlítsák. Az anatómiai jellemzők alapján úgy tűnik, a kígyók gerince nem sokat változott az elmúlt 100 millió évben. A tudósok szerint a faj évtízmilliókon át létezhetett, mielőtt kihaltA valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították. .

Forrás: Science Advances

A borostyánkő belsejében talált növény- és rovardarabkák azt bizonyítják, hogy az állat erdőben élt. Ez az első lelet, ami a kréta korszak kígyóinak erdei élőhelyét bizonyítja, mivel a korábban megtalált fosszíliák folyókhoz, tengerekhez kötődő kövekben maradtak fenn. A leletről szóló tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. a Science Advances friss számában jelent meg.

Forrás: Yi Liu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!