Emberi koponyákból emelt tornyot tártak fel a régészek Mexikóban

Emberi koponyákból emelt tornyot tártak fel a régészek MexikóvárosAz azték birodalom legnagyobb uralkodójának sírját találhatták meg Mexikóvárosban. központja alatt: a leletJelentős bronzkori lelőhelyet tártak fel Kiskőrös határában. új megvilágításba helyezi az aztékJelentős azték templomot és egy rituális labdajáték helyszínét tárták fel Mexikóban. birodalom emberáldozati kultúráját, mivel az építményt alkotó több száz koponya között gyermekek és nők maradványait is felfedezték. A mészbe és több ezer csontmaradványba ágyazott 676 koponyára az egykori azték főváros, Tenochtitlán egyik főtemploma, a Templo Mayor ásatási terület szomszédságában találtak rá. A modern MexikóTöbb mint egy évig hánykódott a tengeren egy mexikói férfi. várost Tenochtitlán maradványaira építették.

Templo Mayor (Forrás: Wikimedia Commons/BekaHari)

A történészek szerint a spanyol konkvisztádorok megérkezése előtt a közép-amerikai kultúrák egy részénél bevett szokás volt, hogy koponyafalat – az aztékokÖtszáz év után derült ki, milyen betegség pusztított az aztékok körében. ma is élő nyelvén tzompantlit -, emeltek a rivális királyságokból származó, feláldozott harcosok kifehérített koponyáinak bemutatására. A szakemberek szerint a most feltárt koponyák a Huey Tzompantli részét képezhették: ez a masszív koponyafal megrémítette a spanyol hódítókat, amikor azok Hernán Cortes vezetésével elfoglalták a területet, és az építményt a korabeli beszámolókban is megemlítik.

Az egykori Tenochtitlán területén 2015-ben kezdett ásatások azonban új kérdéseket vetnek fel a koponyafalakról. A leleteket tanulmányozó Rodrigo Bolanos szerint kollégáival arra számítottak, hogy kizárólag férfiak, pontosabban csak fiatal férfiak koponyáira fognak bukkanni, hiszen ők voltak a harcosok. A nők és gyermekek maradványainak felfedezése meglepte a kutatókat.

“Olyasmit találtunk, amiről nincsenek feljegyzések, ez valami teljesen új, egy eddig ismeretlen fejezet a Huey Tzompantli történetében” – mondta a szakember. Az ásatást végző egyik régész, Raul Barrera szerint a koponyákat azután rendezhették toronyalakba, hogy először kiállították őket a koponyafalon.

A nagyjából hat méter átmérőjű toronyTokyo Skytree - a világ második legmagasabb épülete. hajdanán a Nap, a háború és az emberáldozatAz azték birodalom legnagyobb uralkodójának sírját találhatták meg Mexikóvárosban. azték istenKegyetlen kultusz létezését bizonyítja a Mexikóban felfedezett "Megnyúzott urunk" temploma. ének szentelt kápolnaHónapokig tartó tisztításon esnek át Csehország híres Csontkápolnájának csontjai. sarkában állt. A torony alját még nem ásták ki a régészek. Barrera szerint semmi kétség afelől, hogy a torony egyike azon emberi koponyákból emelt építményeknek, amelyekről Andres de Tapia, a Cortest kísérő egyik spanyol katonaAz Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben. is említést tett feljegyzéseiben. A régész szerint az ásatások előrehaladtával még több koponya fog a felszínre kerülni.

A harcias és mélyen vallásos aztékok virágzó birodalmat hoztak létre, amely fénykorában a Mexikói-öböltől egészen a Csendes-óceánig terjedt az 1519-1521-es spanyol hódítást megelőzően.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!