Az északi fény új formáját fedezték fel

Az északi fény új formáját fedezték fel amatőr meteorológusok és fotóVissza a jövőbe - Irina Wering fényképsorozata. sok segítségével finn kutatók. A különlegesSoha nem látott légkörű "űrhóembert" képez két összeolvadó fehér törpecsillag. fényjelenséget 2018-ban észlelte először felvételein egy hobbikutató, aki a HelsinkiA finnországi Sziklatemplom. Egyetemhez tartozó Finn Meteorológiai Intézettel dolgozott együtt.

A zöld színű jelenségnek a kutatásban részt vevő szakértők a dűne nevet adták, mivel emlékeztet a tengerpartokon kialakuló homokdombokra. Később többszöri előfordulását is rögzítették megfigyelőkamerákkal.

Did you know that you can spot dunes in the sky? Working together with space researchers, Finnish amateur photographers…

Közzétette: University of Helsinki – 2020. január 29., szerda

 

Az intézet szerint a dűnék valószínűleg nagyjából száz kilométeres magasságban lévő oxigénatomok hullámai, melyeken megcsillan egy a Napból érkező részecsekeáramlat. Születésüket egy új tanulmányban egy “hullámcsatornára” vezetik vissza, mely az atmoszféra mezoszféra és a mezopauza nevű rétegei környékén alakult ki.

Forrás: University of Helsinki

Az északi fény új formája lehetővé teszi, hogy új módon vizsgálják a légkör alsó részének jellemzőit. Minna Palmroth, a Helsinki Egyetem professzora “elképesztő felfedezésnek” nevezte a dűnék kutatásÉrzelmi testtérképet készítettek finn kutatók. ának eredményeit, mivel az ionoszféra és a felette lévő mezoszféra közötti kölcsönhatás eddig meg nem figyelt mechanizmusát képviselik. A szakértő kiemelte, hogy a FöldA világűrből is jól láthatóak az ausztráliai tüzek. felett 80-120 kilométer távolságban lévő régió “a Föld legkevésbé vizsgált területe”, mivel hatalmas kihívást jelent a mérőműszerek számára.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!