A világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában

A Csöcsiang Egyetem kutatói ultrakönnyű anyagot, úgynevezett grafénGrafénszűrőt fejlesztettek ki brit kutatók a tengervíz ivóvízzé alakítására. aerogélt fejlesztettek kiA szilárd anyag sűrRákellenes szert fejlesztettek ki orosz tudósok a Nemzetközi Űrállomáson. űsége köbcentiméterenként mindössze 0,16 milligramm, így ez az eddig ismert legkönnyebb szilárd anyag a világon.

Az aerogél félig szilárd gélből áll, melyet kiszárítanak, eltávolítják belőle a folyékony komponenst. A kész anyag szilárd halmazállapotú, számos belső pórusát levegő tölti ki, így sűrűsége elhanyagolható. Kao Csao professzor, a kutatásZöldségekkel tennék környezetbarátabbá az építőipart - répa felhasználásával hoztak létre betont. vezetője és csapata szén nanocsövekből és grafénből álló oldatokat vetett alá fagyasztva szárítási folyamatnak, hogy eltávolítsa a folyékony komponenst és megőrizze az anyag integritását. Így olyan aerogél jött létre, mely elnyerte a világ legkönnyebb szilárd anyaga címet. A korábbi rekordtartót, a grafit aerogélt német kutatók fejlesztették ki 2012-ben, annak súlya köbcentiméterenként 0,18 milligramm.

A világ legkönnyebb szilárd anyaga

Egy cseresznyevirág szirma tartja meg a világ legkönnyebb szilárd anyagát, egy darab grafén aerogélt, amelyet a kínai Csöcsiang Egyetemen fejlesztettek ki a kelet-kínai Csöcsiang tartománybeli Hangcsouban 2013. március 19-én. A grafén aerogél az eddig ismert legalacsonyabb sűrűségű szilárd anyag, amely különlegesVéletlenül fedezték fel a világ első fluoreszkáló békáját. fizikai tulajdonságokkal bír: szivacsszerű, súlya 0,16 milligramm köbcentiméterenként, kétszer olyan sűrű, mint a hidrogén, de könnyebb mint a hélium. Fotó:(MTI/EPA/Long Vej)

Törékeny megjelenése ellenére a grafén aerogél kiváló rugalmasságú. Összenyomás után is visszanyeri formáját, emellett az egyik legnagyobb olajelnyelési képességű anyag. Az ismert ilyen anyagok rendszerint súlyuk tízszeresének megfelelő szerves oldószert képesek elnyelni. Az új aerogél viszont saját súlyának 900-szorosát nyeli el.

A világ legkönnyebb szilárd anyaga

Fotó:(MTI/EPA/Long Vej)

A szakemberek szerint az ilyen karbon aerogélek a várakozások szerint fontos szerepet játszhatnak a szennyeződések felszámolásában, úgymint olajszennyezéseknél, vízVizet talált a Mars talajában a Curiosity. - vagy akár levegőtisztításnál. Csao szerint az aerogélek hagyományos gyártási folyamata nem tette lehetővé a tömeggyártást, azonban fagyasztva szárítással a gyártási folyamat kényelmesebb, lehetővé teszi a tömeggyártást és tömeges alkalmazást.

A világ legkönnyebb szilárd anyaga

Fotó:(MTI/EPA/Long Vej)

A csapat további kutatásokat végez az aerogél elnyelési képességét és alkalmazási területeit illetően. A szennyeződések kontrollálása mellett az aerogél ideális jelölt lehet energiatárolók szigetelésére, katalizátorhordozóként vagy hangszigetelésre.

Forrás: Hirado.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!