A császárpingvinek egyik legjelentősebb kolóniája tűnt el a Brunt-selfjégről

CsászárpingvinOperatőrnek állt két kíváncsi császárpingvin az Antarktiszon. -fiókák ezrei fulladtak a tengerbe, amikor egy viharTengerparti házak kerültek veszélybe Nagy-Britanniában a hatalmas viharok miatt. összetörte a számukra otthont adó tengeri jégtáblát – számolt be BBC a drámai pusztulásról, amely az antarktiszi Weddell-tengeren történt. A brit antarktiszi kutatócsoport (BAS) tudósai műholdfelvételeken fedezték fel, hogy a császárpingvinek második legnagyobb, Halley-öbölbeli kolóniája eltűnt.

Forrás: Michael Van Woert, NOAA NESDIS, ORA 

Nyolcszáz kilométeres magasságból is látható az állatok ürüléke a fehér tájon, ebből az állatok számára is következtetni lehet – fejtették ki Peter Fretwell és Phil Trathan kutatók. A Brunt-selfjégen szélén élő populáció, amely sok évtizeden át átlagosan 14 ezer-25 ezer költő párból állt és a világ összes császárpingvinjének 5-9 százalékát tette ki, lényegében teljesen eltűnt – derül ki az Antarctic Science című szaklapban közölt tanulmányból.

Forrás: BAS 

A császárpingvinek a legmagasabbak és legsúlyosabbak a pingvinekMegdöbbentette a kutatókat, milyen elképesztő távolságokat tesznek meg a fjordlandi pingvinek. közül. Szaporodásukhoz olyan masszív tengeri jégtáblaÉheznek a jegesmedvék a fő vadászszezonban. szükséges, amelyik stabil áprilistól decemberig, akkor kezdenek el úszni a fiókák. Ha a jégtábla túl korán kezd töredezni, a fiatal madaraknak még nem elég fejlett a tollazatuk ahhoz, hogy úszni tudjanak.

Forrás: Richard Burt/BAS 

A tudósok szerint 2016-ban tört ki az a vihar, amelyik tönkretette a pingvinek jégtábláját. Az erős szelek miatt a tengeri jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. a vastagabb Brunt-selfjéghez ütődött és nem állt helyre sem 2017-ben, sem 2018-ban.

“A 2016 óta kialakult jégterület nem elég erős. Az októberi és novemberi viharok idő előtt szét fogják törni. A korábban stabil, megbízható jég most nem tűnik tartósnak” – mondta Fretwell.

Forrás: NASA/Michael Studinger 

A BAS tudósai szerint a felnőtt pingvinpárok 2016 óta vagy felhagytak a szaporodással, vagy a Weddell-tengerDavid Attenborough feltárja azokat a károkat, melyeket műanyag okoz a tengeri élővilágnak. más területeire költöztek. Mintegy 50 kilométerrel távolabb, a Dawson-Lambton-gleccserHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. közelében jelentősen emelkedett a madarak2 millió költöző madarat öltek meg az orvvadászok Cipruson. száma. Nem tudni pontosan, miért nem állt helyre a Brunt-selfjégJégrepedés miatt be kell zárni az antarktiszi brit kutatóállomást. , nagy változást nem lehet kimutatni sem a terület légköri, sem óceáni viszonyaiban.

A kolóniaÖsszeomlott a világ legnagyobb királypingvin-kolóniája. érzékenysége a jég állapotának változásaira jól jelzi, mekkora hatása lehet az éghajlatváltozásnak az antarktiszi pingvinekre. Egyes kutatások szerint a század végére a faj akár egyedei 50-70 százalékát is elveszítheti, ha a tengeri jégÉheznek a jegesmedvék a fő vadászszezonban. a számítógépes modellek előrejelzései alapján csökken.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!