Úszó tűzhangya flották lepték el a katasztrófa sújtotta Texast

Az Amerikára lecsapó Harvey hurrikán szörnyű pusztítást végzett Texas és Louisiana államokban. A vihar katasztrofális áradásokat idézett elő, a víz elöntötte a negyedik legnépesebb amerikai város, Houston utcáit is. A Harvey számos házat és kereskedelmi épületet romba döntött, a szél háztetőket tépett le, villanyoszlopokat döntött ki. A hurrikán által elárasztott területeken élő lakosoknak mindezek mellett még az agresszív tűzhangyákkal is meg kell küzdeniük.

Forrás: defense.gov
Forrás: defense.gov

Az Amerikai Egyesült Államok 14 államát diadalmenetben meghódító vörös tűzhangya nem kímél sem embert, sem állatot, de még a villanyvezetékeket sem, évente milliárd dolláros károkat okoznak. Mivel nem volt természetes ellenségük, a Dél-Amerikában őshonos hangyák gyorsan elszaporodtak az Egyesült Államokban. Jelenleg egy hektár földön tipikusan 300 hangyacsalád él, mindegyikben negyedmillió hangya dolgozik.

Amerikában több tucatnyi hangyacsípéses halálesetet tartanak nyilván. A népesség egy százaléka rendkívül érzékeny a fájdalmas csípésére. A fertőzött területeken a statisztikák szerint 3-4 év alatt mindenkit legalább egyszer megcsípnek a hangyák. Ha valaki odakap, a megzavart rovar feromonnal vészjelzést ad le, és mintegy vezényszóra minden hangya csípni kezd. A tűzhangyák kiszorítják a közönséges hangyákat, megtámadják a földön fészkelő madarakat és elpusztítják a veteményeket.

A tűzhangyák valódi túlélők: a saját testükből építenek mentőcsónakot, hogy túléljék az árvizeket és megmentsék a királynőt. Az élő hajó építése rendkívüli összhangban zajlik. Az állatok rágóikkal kapaszkodnak egymásba. Amikor egymásba kapaszkodnak egy levegőbuborékokat zárnak be maguk közé, ez menti meg az alámerült egyedeket a megfulladástól, és egyben növeli a “hangyahajó” felhajtóerejét is. Akár több hónapot is eltölthetnek így, ezáltal újabb és újabb területeken telepedhetnek le. A hangyahajó rendkívül stabil, még külső behatásra sem süllyednek el. A texasi áradás után több helyen is feltűntek ilyen “mentőcsónakok”, melyeket néhol tűzhangyák tízezrei alkotnak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!