Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban

Az elmúlt napok rendkívüli havazásai mintegy tizenháromezer turistát zártak el a külvilágtól a svájci Alpokban egy síparadicsomban, Zermatt városánál. Janine Imesch, a városi hatóság egyik képviselője azt mondta, hogy a délnyugat-svájci Valais kantonban fekvő Zermattban jelenleg mintegy tizenháromezer turista van. A hó miatt sem odajutni, sem a városból kijutni nem lehet, és áramkimaradások vannak. Hozzátette, hogy a településre vezető utat hétfő reggel lezárták, vonat utoljára este fél hatkor érkezett.

Forrás: Wikimedia Commons/Romy Biner-Hauser
Forrás: Zermatt webcam

Zermattban 13 400 ágy van a turisták számára, amelyből 7200 szállodákban, 6200 apartmanokban. Mintegy 5500 a helyi lakosok száma. Imesch szerint nem lehet síelni vagy túrázni, nagy a csend, nagyon romantikus a hangulat, nincs pánik.

Forrás: Wikimedia Commons/SteGrifo27

A régióból felderítő repülést terveznek, hogy felmérjék a helyzetet. A svájci sajtó szerint a sár- és hólavinától, kőzuhatagtól tartva számos utat lezártak Valais kantonban. A térségben a legmagasabb szintű lavinariasztás van érvényben – közölte a rendőrség, amely szerint este újra felmérik a helyzetet. Ezzel szemben Svájc legtöbb részén a napokban a hőmérséklet messze meghaladta az év ezen időszakában átlagos értéket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!