Szenzációs felfedezés – másfél milliós pingvinkolóniát találtak az Antarktiszon

Szenzációs felfedezést tettek kutatók az Antarktisz-félsziget keleti partjainál, ahol egy eddig ismeretlen, másfél millió egyedből álló pingvinkolóniára bukkantak. A hatalmas Adélie-pingvin kolóniát műholdképek elemzésével fedezték fel, majd több egyetem közreműködésével expedíciót szerveztek a nehezen megközelíthető helyszínre. Az expedíció tagjai a Weddell-tengeren lévő Veszély-szigeteken dokumentálták lenyűgöző pingvinkolóniát, s a drónokkal készített légifelvételeik alapján azt is pontosan meghatározták, hogy hány pingvin él a szigeteken: összesen 751527 párt számoltak össze.

Forrás: Tom Hart/Oxford University/Penguinwatch
Forrás: Rachael Herman/Stony Brook University/Louisiana State University

A kolónia felfedezése azért is fontos és reménykeltő hír, mert elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az Adélie-pingvinek száma, főként a klímaváltozás miatt. Az Antarktisz keleti részén fekvő Petrel-szigeten például csupán két fiókát találtak életben a tavalyi költési szezonban, s több ezer éhen halt pingvint és ki nem kelt tojást fedeztek fel szerte a térségben. 2016-ban pedig a becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Nemzetközösség-öbölben.

Forrás: Alex Borowicz / Stony Brook University
Forrás: Michael Polito / Louisiana State University

A szakértők úgy vélik, hogy a “szuperkolónia” mérete hosszú ideje stabil, s ez annak is köszönhető, hogy ezen az elzárt vidéken, melyet vastag tengeri jég veszi körül, az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység hatásai kevésbé hangsúlyosak, mint az Antarktisz más részein. A kutatók most azt szeretnék ha a szigeteket minél előbb védetté nyilvánítanák.

Forrás: Thomas Sayre-McCord/WHOI/MIT

“Elképesztő volt látni ezt a hatalmas kolóniát. A víz gyakorlatilag hemzseg a pingvinektől. A kolónia már csak mérete folytán is kiemelkedő jelentőségű, egyértelműen indokolt, hogy kiterjesszük a Weddel-tengeri rezervátumot a Veszély-szigetekre. Továbbá az is lényeges, hogy az eddigieknél jobban kell védeni azokat a területeket, ahol zsugorodott a populáció” – mondta Michael Poito, a Luisianai Állami Egyetem oktatója, a kutatócsoport tagja.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!