Rekordáron kelt el egy, a Titanic fedélzetén utolsók között íródott levél

Rekordáron kelt el egy angliai árverésen egy, az elsüllyedt Titanic fedélzetén az utolsók között keletkezett kézírásos levél. A 166 ezer dollárért (43,5 millió forintért) eladott levelet Alexander Oscar Holverson amerikai üzletember írt az édesanyjának. A Titanic-fejléces levélpapíron a kereskedő részletesen beszámol a káprázatos óceánjáró felszereltségéből, és említést tesz John Jacob Astor utastársáról, a világ egyik leggazdagabb emberéről, aki később ugyancsak életét vesztette a szerencsétlenségben.

Forrás: Wikipedia/F.G.O. Stuart

Holverson New Yorkba érkezve akarta feladni a levelet, a kereskedő azonban életét vesztette az 1912. április 15-i hajókatasztrófában, az írást pedig egy zsebkönyv lapjai közt találták meg, amikor egy évvel a szerencsétlenség után a férfi holtteste előkerült. A levél végül eljutott az édesanyához.

Forrás: NOAA/Titanic Expedition 2004

Az eddigi rekordot 157 ezer dollárral egy 2014-ben elárverezett Titanic-levél tartotta. Az Andrew Aldridge aukciósház szerint a Hoverson-féle levelet az teszi “különösen kívánatos Titanic-ereklyévé” a hasonló fennmaradt írások közül, hogy a hajó fejléces papírjára íródott, értékes feljegyzéseket tartalmaz a hajóról, és megjárta a sós tengert. Az aukciósház legfeljebb 105 ezer dollárt remélt az eladástól, végül egy meg nem nevezett brit gyűjtő adta meg érte 166 ezer dolláros (126 ezer fontos) rekordárat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!