Radioaktív sugárzást mértek a Kubában becsapódott meteorit vizsgálatakor

Enyhe radioaktív sugárzást mértek a Kubában február elején becsapódott meteorit megtalált darabjain. Az égitest darabkáit ezért nem szabad megtartani és semmi esetre sem szabad ékszereket készíteni belőle, melyeket hosszabb időn át a testhez közel hord viselőjük – figyelmeztetett a Granma című kubai lap.

A meteorit több töredékre szétesve csapódott be február elsején a Pinar del Río tartománybeli Vinalesben. A szemtanúk az égbolton átsuhanó fénycsóváról és robbanásról számoltak be. A helyiek elmondása szerint a Vinales környékén látott fénycsík és detonáció után fekete por és kődarabok hullottak az égből. A robbanást megelőzően többen jelentették Floridában, hogy meteort láttak Kuba irányába haladni.

A tudósok eddig több mint 100 darabot találtak. Más töredékeket a környék lakói gyűjtöttek és tették el emlékbe. Az eddigi vizsgálatok alapján a kubai kutatók szerint valószínű, hogy a meteorit a Vesta nevű aszteroidából származik, mely 372 millió kilométerre található a Földtől és a Naprendszer harmadik legnagyobb aszteroidája. A NASA becslései szerint a meteoritnak a Föld légkörébe való belépésekor akkora energia szabadult fel, mint 1400 tonna TNT felrobbanásakor.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!