Pénzváltók Szomáliföldön

Szomáliföld egy nemzetközileg el nem ismert, de facto állam Szomália területén. Szomáliföld 1991. május 17-én kiáltotta ki függetlenségét. A nemzetközi közösség azonban azóta sem ismerte el és továbbra is hivatalosan Szomália részének tekinti. Területét szinte teljesen elkerülte a polgárháború, nem úgy Szomáliát, ahol a politikai helyzet továbbra is áttekinthetetlen és folyamatos törzsi harcok dúlnak. Mióta elszakadt Szomáliától, külön pénze, katonasága, rendőrsége, elnöke és demokratikusan választott parlamentje van. Az országban a fő megélhetési forrás a mezőgazdaság, amely túlnyomóan nomád pásztorkodást jelent, a lakosság 55%-a foglalkozik ezzel. Az ország jelentős ásványkincsvagyonnal rendelkezik, de az infrastruktúra hiánya miatt a bányászat korlátozott mértékű.

Szomáliföld

Szomáliföld

A 3,5 millió lakosú Szomáliföld 1994. októberében vezette be saját pénzét, a szomáliföldi shillinget. Először 5, 10, 20, 50, 100 és 500 shillinges bankjegyeket bocsátottak ki. Csak 2012-ben bocsátották ki a 2011-es keltezésű 1000 és 5000 shillinges címleteket. Sokáig az 500 shillinges volt a legnagyobb címlet, de az elértéktelenedés következtében a kis címletű bankjegyekkel egyre nehezebb volt a pénzforgalmat lebonyolítani, a nagyobb értékű fizetéseknél azóta is inkább az amerikai dollárt használják.

Szomáliföld

Igen érdekes módon zajlik Szomáliföldön a pénzváltás. A fővárosban, Hargeisában egymás mellett ücsörögnek az utcákon a pénzváltók, mint a piaci árusok, akik portékáikat árulják. Könnyen meg lehet ismerni őket, mivel olykor több raklapnyi szomáliföldi shilling mellett üldögélnek. A hatalmas pénzkötegek nem érnek túl sokat, ha valaki mondjuk 20 dollárt akar váltani, akkor ahhoz már egy nagyobb szatyorra lesz szüksége, hogy elvigye az érte kapott schillinget. Az sem ritka, hogy az emberek talicskában tolják haza a pénzt.

Szomáliföld

Szomáliföld

Szomáliföld

Szomáliföld

penz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!