Miért érdemes terhesvitaminokat szedni várandósság alatt?

A terhesvitaminok szedését rengeteg vita övezi. Míg sokan úgy gondolják, hogy szükségtelen szedni, mások szerint egy fontos módja az egészség megőrzésének és a magzati növekedés támogatásának.

Összességében elmondhatjuk, hogy a terhesvitaminok szedését javasolni szokták a szakértők, hiszen számos olyan értékes anyagot tartalmaznak, amelyek hasznosak mind az anyának, mind a babának. 

De vajon pontosan mit is tartalmaznak ezek a készítmények, és mikortól érdemes elkezdeni szedni őket? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat a terhesvitaminokkal kapcsolatban. 

Mit nevezünk terhesvitaminnak? 

A terhesvitaminok olyan készítmények, amelyek kifejezetten a kismamák számára lettek kifejlesztve. A várandósság a legtöbb kismama számára vitaminhiányt okozhat, hiszen a magzat elszívja a fontos tápanyagok nagy részét. Ez a vitaminhiányos állapot sem az anyának, sem a magzatnak nem tesz jót. Ennek a problémának a kiküszöbölésére alkalmasak a terhesvitaminok. 

A magzatvédő vitaminok szedése jó hatással van a magzat egészségének védelmére, a fejlődésének támogatására is, hiszen mindazon vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, amelyre szüksége van. 

Manapság már számos terhes vitamin közül választhat az, aki szeretné támogatni saját és babája egészségét.

Az egyik ilyen népszerű termék az Elevit Complex, amely a mama és a baba tápanyagigényét is képes kielégíteni. 

Mit tartalmaznak ezek a készítmények? 

Bár minden készítmény egy kicsit más és más, alapvetően adottak azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a legtöbb tartalmazni szokta. 

Az egyik legfontosabb vitamin a folsav. Emellett fontos szerepet játszanak a különböző vitaminok: A-, B-, C-, D-vitaminok. A terhes nők számára fontos ásványi anyagok a következők: jód, vas, réz, magnézium, kalcium, cink, szelén, molibdén. Emellett bizonyos mikrotápanyagokat is szoktak tartalmazni, amelyekre bár kis mennyiségben, de szüksége van a szervezetnek. 

Mikortól érdemes terhesvitaminokat szedni? 

Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy a terhesvitaminokat csak a várandósság ideje alatt célszerű szedni, valójában már előtte érdemes elkezdeni. Ennek oka nem más, mint hogy már a fogantatás előtt is segítsük és támogassuk szervezetünket, egészségünket. 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a várandósság teljes ideje alatt célszerű ilyen készítményeket fogyasztani, ugyanakkor mégiscsak az első trimeszter az, amikor erre a legnagyobb figyelmet kell fordítani. Az első néhány hétben zajlik ugyanis az idegcső záródása, amely egy igen fontos lépése a fejlődésnek. 

Bár a terhesvitaminok fontosságához nem fér kétség, muszáj tisztában lennünk azzal is, hogy ezek a készítmények önmagukban nem elegek az egészség védelméhez. Ugyanolyan fontos a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás és az egészséges életmód!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!