Megtisztulhatnak az óceánok – elkezdődött az óceáni szemétgyűjtő tesztelése

Óceáni szemétgyűjtő tesztelését kezdik meg a héten az Északi-tengeren, hogy megvizsgálják, a százméteres, sorompószerű szerkezet prototípusa hogy bírja az erős viharokat. Az Ocean Cleanup alapítvány 21 éves holland elnöke, Boyan Slat még kamaszkorában rukkolt elő a passzív szemétgyűjtő ötletével és reményei szerint 2020-tól már a Csendes-óceán északi részén felgyülemlett hatalmas szeméttenger eltakarítására fogják használni az általa kidolgozott technológiát.

szennyezes-7

ocean-cleanup-2

A szerkezet felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, víz alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot. A szűrő V-alakba nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így át tudnak úszni alatta. Az elképzelés szerint az áramlatok szép lassan a csücsökbe sodorják a szemetet. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza, mielőtt azt hajóval kiviszik a szárazföldre. A szemét újrahasznosításával és a félig kész termékek közvetlen eladásával a rendszert teljesen önfenntartóvá akarják tenni – olvasható az Ocean Cleanup honlapján.

ocean-cleanup

szennyezes-2

VIDEÓ:

Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és egyéb teremtmény halálát okozva. Jelenleg öt hatalmas szemétsziget lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb Hawaii és Kalifornia között található. Az Ocean Cleanuppal elméletileg tíz év alatt fel lehetne számolni a nagy csendes-óceáni szemétsziget felét. Az ötven mérnököt és kutatót foglalkoztató alapítvány 1,5 millió euró (471 millió forint) támogatást kapott a holland kormánytól, a Boskalis nevű vállalattól és egy névtelen adományozótól a prototípus elkészítésére.

Így árasztja el évtizedek óta a műanyagszemét az óceánokat:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!