Megszülettek az első „génszerkesztett babák”

A világon először születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus – közölte Ho Csian-kuj kínai kutató, aki egy YouTube-videón jelentette be a hírt, mely világszerte aggodalmat és felháborodást keltett a tudományos közösségben, a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok pedig vizsgálatot indítottak.

A tudós legelső nyilatkozatában azt mondta, hogy az ikerlányok, akiket Lulunak és Nanának nevezett „sírva jöttek a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák”.

Mint részletezte: a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre CRISPR/Cas9 elnevezésű „molekuláris olló” segítségével, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést. A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a génszerkesztés sikeres volt: egyetlen gént változtatott meg, a CCR5-t, melyet eltávolított a HIV-fertőzés megelőzése érdekében.

Ho Csian-kuj azt is hozzátette, hogy munkájával olyan babákat akart teremteni, akik nem szenvednek betegségektől, „nem pedig megrendelt szemszínű és intelligenciájú dizájner-gyerekeket”. A szülők és a csecsemők kilétét titokban tartják, a kutató csak annyit mondott, hogy az apa HIV-fertőzött.

Ho Csian-kuj bejelentése élénk visszhangot váltott ki. Peter Dabrock, a Német Etikai Tanács elnöke hétfőn azt mondta, a munka „felelőtlen kísérletezés embereken. Jelenleg az efféle próbálkozásokat, sőt a bejelentésüket is a legélesebb szavakkal kell illetni. A génszerkesztés mellékhatásait vagy későbbi következményeit nagyon nehéz megjósolni és irányítani” – mutatott rá.

A beavatkozás a legtöbb országban tilos. Az Egyesült Királyságban törvény tiltja, hogy a meddőségi kezelések során génszerkesztést alkalmazzanak. A tudósok mesterségesen, laborban megtermékenyített, ám fel nem használt embriókon végezhetnek génszerkesztést, azonban ezeket az embriókat a kutatás után azonnal meg kell semmisíteni.

A King’s College London sejtbiológusa, Duscko Ilic szerint a HIV-fertőzés kezelhető és ha gyógyszerekkel elnyomják, szinte nincs kockázata annak, hogy a szülők a gyermeknek továbbadják.

Julian Savulescu, az Oxfordi Egyetem etikaszakértője a BBC-nek elmondta: „Ha mindez igaz, akkor ez egy szörnyű kísérlet. Az embriók egészségesek voltak, nem tudunk arról, hogy betegek lettek volna. A génszerkesztés maga kísérleti stádiumban van, ismeretlen, véletlen mutációkkal hozzák összefüggésbe, melyek előbb vagy utóbb jelentkezhetnek, rákhoz is vezethetnek”.

Az amerikai Rice Egyetem pedig nemrég bejelentette, hogy vizsgálatot indít Michael Deem biomérnök professzor ellen, aki közölte, hogy együtt dolgozott a kínai kutatóval a génszerkesztési projekten. Az emberi genomon végrehajtott ilyen jellegű génszerkesztés tilos az Egyesült Államokban. Az egyetem közleményében leszögezte: tekintet nélkül arra, hogy hol folyt a kutatás, a sajtóban megjelentek alapján az „megsértette a tudományos kutatások szabályait, és összeegyeztethetetlen a tudományos közösség, valamint az egyetem etikai normáival”.

A professzor állítása szerint tanácsadóként vett részt Ho projektjében, s megerősítette a kínai tudós állításait és azt is elmondta, hogy találkozott az ikerlányok szüleivel.

A kínai kutató az eredményeinek közzétételét egy Hongkongban zajló, génszerkesztésről szóló konferenciára időzítette. Az eredményeit dokumentáló tanulmánya azonban eddig még nem jelent meg és egyetlen független forrás sem erősítette meg kutatásait. Ho Csian-kuj szót kapott a nemzetközi konferencián, hogy kommentálja bejelentését. Közölte, hogy már egy második önkéntes is várandós lehet, ugyan még nagyon korai szakaszban van, ezért várni kell, hogy kiderüljön, megmarad-e a baba.

Ho Csian-kuj védelmébe vette munkáját, szerinte a tudománynak többet kell tennie a HIV elleni küzdelemben, s állítása szerint javított páciensei életén.„Valójában büszke vagyok erre az esetre, a legbüszkébb” – mondta a kínai kutató.

Az ikerlányok, valamint a második bejelentett várandósság ugyanannak a kutatásnak a részeként fogantak meg. A munkában nyolc pár vett részt, a férfiak mind HIV-pozitívak voltak, a nők nem. A jövőbeni HIV-fertőzés megakadályozására a megtermékenyített petesejtek CCR5 génjét „kivágták” a CRISPR/Cas9 elnevezésű „genetikai olló” használatával. Ho Csian-kuj hozzátette, a Déli Tudományos és Műszaki Egyetem, ahol dolgozik, nem tudott erről.

A génszerkesztésről szóló hongkongi konferencia egyik szervezője, David Baltimore Nobel-díjas molekuláris biológus szerint „az eset a tudományos közösség önszabályozásának kudarca”. A tudós elmondta, a konferencia bizottsága összeül, és hamarosan közleményt bocsát ki a terület jövőjéről.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!