Megmérték a kígyászkeselyű rúgásának erejét

Saját testtömegének ötszörösével rúg a kígyó fejére egy századmásodperc alatt a kígyászkeselyű – írja brit kutatók eredményeire hivatkozva a BBC. A tudósok egy Hampshire-i alapítvány tulajdonában lévő kígyászkeselyű, egy Madeleine nevű hím rúgásainak erejét mérték. Az állatot arra képezték ki, hogy gumikígyókba rúgjon hosszú lábaival. A kutatók a rúgások erejének megállapításához álcázott erőmérő lemezekre helyezték a vulkanizált műállatokat. A kutatócsoportnak a Current Biology című tudományos lapban megjelent tanulmánya szerint az állati mozgás ilyen szélsőséges példáinak vizsgálata segítheti gyors robotvégtagok vagy művégtagok tervezését.

kigyaszkeselyuFotó: Hawk Conservancy 

A kígyászkeselyűk Afrika déli részén élnek, mintegy 1,4 méter magasra nőnek, és kígyókkal, gyíkokkal, valamint kisebb emlősökkel táplálkoznak. Hatalmas erejű rúgásaik meglehetősen látványosak. “Elképesztően dinoszauruszszerűek, peckesen lépdelnek a síkságokon, miközben folyamatosan lefelé néznek. Megvárják, amíg egy kígyó bukkan fel előttük, akkor hirtelen átgázolnak rajta és elkezdik rugdosni a fejét” – mondta el Steve Portugal állat fiziológus, a Londoni Egyetem kutatója.

kigyaszkeselyu-2Fotó: flickr.com/Mark Kent

kigyaszkeselyu-3Fotó: Wikipedia/Keven Law

A mérések szerint Madeleine egyetlen rúgásával mintegy 195 Newton erőt fejtett ki, miközben a madár lába átlagosan csupán 15 ezredmásodpercig érintkezett a gumikígyóval. Összehasonlításképpen az emberi szem pislogása mintegy 150 ezredmásodpercig tart. “Saját testtömegük öt-hatszorosát adják le tizedannyi idő alatt, amíg egy pislogás tart. Mindez eléggé meglepő” – fogalmazott Steve Portugal. Más madárfajok is képesek hasonló erejű csapásokra – például a gyöngybagoly saját súlyának több mint tizennégyszeresével sújt le karmaival – azonban nagyon kevés az olyan, amely a kígyászkeselyűhöz hasonlóan, nagyjából álló helyzetből, egyetlen lábbal rúg ekkora erővel.

A kutató hozzátette: a kígyászkeselyűk lába kényszerűségből nőtt szokatlanul hosszúra, ugyanis csupán a másodperc töredéke áll rendelkezésükre, mielőtt a kígyó megfordul, ezért legfeljebb két-három rúgással le kell teríteniük az áldozatot”. A faj jól bevált kígyóellenes ösztöne egyébként problémát is okozott a kutatóknak a mérések során, mivel az első kísérletek egyikén Madeleine észrevette az erőmérő lemezek kábeleit, és azokat kezdte elpusztítani a gumikígyó helyett.

VIDEÓ:

MTI, BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!