Közel 500 méter magas kilátótornyot építenek Thaiföldön

Négyszázötvenkilenc méter magas kilátótornyot építenek Bangkokban, a Csaophraja folyó partján, a torony Thaiföld új jelképe, egyben Délkelet-Ázsia második legmagasabb építménye lesz a malajziai Petronas-tornyok után.

Petronas-tornyok (Forrás: flickr/IQRemix)

A kilátó építéséről június végén döntött a thaiföldi kormány. A 4,6 milliárd bahtba (36,8 milliárd forint) kerülő tornyot teljesen magántőkéből akarják felhúzni, közpénzt nem szánnak rá. A kormányszóvivő szerint az ország új emblematikus épületének szánt kilátótorony nem szolgál üzleti célokat, szuvenírboltok helyett a 88 évesen tavaly októberben elhunyt Bhumibol Aduljadedzs király szociális vívmányait bemutató galériák lesznek benne, a belépőjegyekből származó bevételt karitatív célokra fordítják.

Bangkok Observation Tower (Forrás: Thailand Skyline/Facebook)

Külföldiek 750 bahtért (5000 forint) válthatnak belépőt Thaiföld leendő legmagasabb épületébe, hazai állampolgárok feleennyiért mehetnek fel a kilátóra. Egyelőre nem tudni, hogy mikor fejeződik be a torony építése, mindenesetre a késedelem elkerülése céljából mellőzik pályázat kiírását a megvalósításra. Thaiföld legmagasabb épülete jelenleg a 314 méteres MahaNakhon vegyes funkciójú luxus felhőkarcoló Bangkok üzleti negyedében.

MahaNakhon (Forrás: Wikimedia Commons/Kyle Hasegawa)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!