Kimenekítik a harcmezőről sérült társaikat egy hangyafaj tagjai

Kimenekítik és biztonságos helyre szállítják a termeszekkel vívott csatában megsérült társaikat egy hangyafaj tagjai – állapították meg kutatók, akik most először figyeltek meg ilyen viselkedést gerinctelen állatoknál. A Science Advances című amerikai folyóiratban közölt tanulmány szerzői megfigyelték, hogy amikor a Megaponera analis hangyafaj egyik katonája megsérül, akkor kémiai anyagok kibocsátásával hívja segítségül a társait, akik visszaszállítják őt a fészekbe, hogy felépülhessen. A regenerálódás részeként a sérült hangya kezelést is kap, amely során általában eltávolítják róla a még mindig belecsimpaszkodó termeszeket.

“Először sikerült megfigyelnünk gerinctelen állatok körében ilyesfajta segítségnyújtó viselkedést, amely a sérült egyedekre irányul”- mutatott rá Erik Frank, a Würzburgi Egyetem doktorandusza. Hozzátette: “ez teljesen váratlan eredmény, különösen, hogy közösségalkotó rovarokról van, amelyeknél az egyén általában kis értékkel bír”.

Forrás: Erik T. Frank/University of Würzburg

A Megaponera analis a Szahara déli részén fordul elő és a termeszek levadászására specializálódott. A hangyák napjában többször is útnak indulnak zsákmányért. A termeszek persze hevesen védekeznek, amelynek eredményeként a razziák csatákká növik ki magukat, ami sok sérüléssel és áldozattal jár. A kutatók szerint a harcmezőről kimenekített hangyák szinte kivétel nélkül mind részt vettek a következő összecsapásokban, akár már kevesebb mint egy órával a lesérülésüket követően.

Az olyan kísérletekben, amelyek során a sérült rovarokat arra kényszerítették a kutatók, hogy egyedül térjenek vissza a fészekbe, a hangyák 32 százaléka elpusztult útközben, döntően az őket levadászó pókok miatt. A sérült katonák kimenekítésének gyakorlata azonban szinte nullára csökkentette a harc közbeni elhalálozások számát, ami azt jelenti, hogy ez a viselkedés nem csupán a sérült hangyák, hanem az egész kolónia szempontjából hasznos.

MTI, Science Advances, eurekalert.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!