Így nézett ki III.Richard – a megtalált csontváza alapján elkészült a hírhedt király arcrekonstrukciója

Bebizonyosodott, hogy a korábban egy leicesteri parkoló betonja alól kiásott csontváz valóban III.Richárd brit király földi maradványa. Az első vizsgálatok kiderítették, hogy gyilkosai kegyetlenül végeztek a királlyal, nemcsak összeverték, megcsonkolták, de még farba is szúrták valamivel. A Dundee Egyetem arcrekonstrukcióval foglalkozó szakértői a koponya alapján egy speciális számítógépes programmal elkészítették azt a modellt, ami soha nem látott pontossággal mutatja meg, hogy is nézhetett ki a Shakespeare műveiből ismert király. „A háromdimenziós modellt műanyagból készítettük el, műszemet helyeztünk bele, parókát raktunk rá, kiigazítottuk a bőr tónusát, és a megfelelő ruhába öltöztettük” – árult el részleteket a munkafázisokról Caroline Wilkinson, az arcrekonstrukció szakértője. A munka során Janice Aitken, a csoport grafikusa a korabeli ábrázolások segítségével állapította meg, milyen hajviselet, hajszín és ruha illik a legjobban a királyhoz. „Ezek a részletek általában nem derülnek ki a csontvázból, így a legvalószínűbb összetevőket az egyéb ismereteink alapján kell kidolgoznunk” – mondta el a szakember.

úgy nézett ki III.Richárd brit király

úgy nézett ki III.Richárd brit király

A munka még azelőtt elkezdődött, hogy a DNS-vizsgálat bebizonyította volna, hogy valóban III. Richárd holttestére bukkantak Leicesterben. A szakértők szerint az arc helyreállítása is fontos része az azonosítási folyamatnak, ha a királyról valójában nem maradt fent kortárs művész által jegyzett portré. A szakértők szerint a fennmaradt, de III.Richárd király halála után készült, őt ábrázoló festményen annyira hasonlítanak az arcok, hogy valószínű: a festők sem tudták, pontosan hogy nézett ki, inkább egy korabeli, mára már elveszett alkotásról másoltak. A modell egyébként igazolta a hagyományos elképzelést, amelyek szerint III. Richárd arca finom, már-már nőies volt.

úgy nézett ki III.Richárd brit király

úgy nézett ki III.Richárd brit király

III. Richárd (Fotheringhay, 1452. október 2. – Market Bosworth, 1485. augusztus 22.) angol király, az utolsó York-, egyben Plantagenet-házi uralkodó. Alakját William Shakespeare történelmi drámái, a VI. Henrik és folytatása, a III. Richárd tették hírhedtté. Richárd uralkodása két évig tartott; távoli rokona, Tudor Henrik taszította le a trónról. A bosworthi ütközetben több főnemes magára hagyta, egy pedig az ellenfél oldalán szállt harcba. Richárd volt az utolsó angol király, aki csatában vesztette életét. Halálával Angliában lezárult a középkor időszaka.

úgy nézett ki III.Richárd brit király

Forrás:index.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!