Hónapokig tartó tisztításon esnek át Csehország híres Csontkápolnájának csontjai

Megkezdődött a közép-csehországi Kutná Hora külvárosában található híres Csontkápolna csontjainak megtisztítása a kápolna 2014 óta folyó, tíz évre tervezett teljes felújításának részeként. Tomás Král vezető régész szerint a kápolna oldalain lévő négy nagy piramis csontjainak megtisztítása aprólékos, nagyon időigényes munka lesz, várhatóan több hónapig tart. A restaurálás teljes költségét mintegy 55 millió koronára (693 millió forint) becsülik.

Forrás: Wikimedia Commons/Jerzy Strzelecki 
Forrás: Davis Staedtler/flickr

“Minden egyes csont a kiemelés után egy papírdobozba kerül, amelyen be lesz jelölve a pontos helye. A megtisztítás után a számozás alapján újra össze kell majd rakni a piramisokat. Nagy probléma, hogyan helyettesítsük azokat a csontokat, amelyek meg vannak sérülve” – nyilatkozta a régész.

Forrás: Wikimedia Commons/Jan Kameníček

Vít Mlázovsky, a felújítási projekt vezetője azt mondta, hogy elsősorban a piramisok alján lévő csontok egy része deformált és sérült. Szerinte csak a tisztítási munkák során tudják majd konkrétan megállapítani, hogy mit is bírnak ki tulajdonképpen az évszázadok óta egy helyen fekvő csontok. Szakértők megállapították, hogy a csontokat helyenként kikezdte a penész, és kedvezőtlen számukra a kápolna magas nedvességtartalma is.

Forrás: Nan Palmero/flickr

A műemlék a munkálatok idején is látogatható, a felújítást ugyanis nagyrészt a belépők árából fedezik. A Csontkápolna a kelet-csehországi régió egyik leglátogatottabb nevezetessége. A kápolna a helyi Mindenszentek templomának része, és szinte minden belső berendezése emberi csontokból, a becslések szerint legalább 50 ezer elhunyt maradványaiból készült. Szakértői becslések szerint a kápolna négy piramisában és a falak mentén mintegy 50-60 ezer emberi koponya és mintegy 420-450 ezer egyéb emberi csont van elhelyezve.

Forrás: Wikimedia Commons/Diether

A Csontkápolna mai formája a 18. század elején jött létre, amikor a cisztercita rend kolostorához tartozó kápolnát felújították. Miután a kápolna a 19. században a magyar főúri családokkal is rokonságban álló Schwarzenberg család tulajdonába került, Frantisek Rint fafaragó elkészítette csontokból a cseh-német arisztokrata család címerpajzsát is, amely a kápolna egyik leglátványosabb eleme. A címer, a kereszt, a csillárok, a harang és több más csontból készült belső berendezés már átesett a restauráláson.

Forrás: Nan Palmero/flickr 
Forrás: Wikimedia Commons/Juliancoccia

Sedlec Ossuary: “Bone Church”

It may look ordinary from the outside, but this Gothic church is decorated with the bones of 30,000 plague victims from the 14th century. http://on.natgeo.com/2A70Kyh

Közzétette: National Geographic Magazine – 2017. december 5., kedd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!