Hatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés – egy települést elnyelt a láva

Elképesztő pusztítást vitt véghez a Guatemalában vasárnap kitört a Fuego (Tűz) nevű vulkán. A nagy erővel kitörő tűzhányó 16 órán keresztül lövellt sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. A beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott, nemzetközi repülőterét lezárták. A hírügynökségek jelentése szerint a vulkanikus törmelékár elárasztotta El Rodeo települését. Később azonban már arról adtak tájékoztatást, hogy El Rodeót elnyelte a láva.

Forrás: Wikimedia Commons/Kevin.Sebold
Forrás: Guatemala National Police

Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A világhálóra feltöltött képek és videofelvételek tanúsága szerint a vulkánhoz közeli területeket teljesen belepte a hamu, több településen óriási károk keletkeztek. Az amerikai földtani intézet (USGS) hétfőn közölte, hogy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Guatemala nyugati partvidékét. Az USGS szerint a földrengés epicentruma a Csendes-óceánban volt, 10 kilométeres mélységben.

A fővárostól mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki 2018-ban, hírügynökségek szerint a mostani az elmúlt bő négy évtized legerőteljesebbje. Guatemala 32 tűzhányója közül a Fuego a legaktívabb. A guatemalai hatóságok tájékoztatása szerint 62-re emelkedett a Fuego vulkán áldozatainak száma és mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés pedig csaknem 2 millió embert érint.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!