Használd fel a természetes vizeket a kertedben!

Úgy takarékoskodhatsz legjobban az ivóvízzel, hogy a csapadékvizet, kútvizet használod locsolásra. A víz természetes kincsünk, vigyázzunk rá! Ugyanakkor csak úgy tudunk burjánzó növényvilágot kialakítani környezetünkben, ha folyamatosan gondoskodunk az öntözésről. Hogyan lehetséges mindkét szempontnak megfelelni? Hogyan legyen szép zöld a kerted és közben hogyan takarékoskodhatsz a vízzel? Elsősorban felejtsd el az ivóvízzel való öntözést, használd erre a természetes vízkészleteket, gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről és kerti szivattyúkról is!

Amit az öntözésről érdemes tudni

Az emberiség kultúrájában mindig kiemelkedő szerepe volt az öntözéses földművelésnek. Ez nem változott az évezredek, évszázadok során, a mezőgazdaság, a kertkultúra alapja volt, hogy elég csapadékos-e a terület, van-e természetes víz, ahonnan öntözni lehet.

Ez ma is így van, a családi házak kertjeiben, a hobbikertekben nagy szükség van a vízre. De ha csak arra várunk, hogy mikor esik az eső, könnyen lehet, hogy közben kiszárad a kertünk. A klímaváltozás következménye a tartósan száraz és forró időszakok megjelenése, és hogy a csapadék eloszlása nem egyenletes. Gyakran olyan nagy mennyiségű az eső, amennyire az adott pillanatban nem is lenne szükség.

Ma már nehéz fenntartani a szép kertet a tudatosan megtervezett öntözés nélkül. A természetes vizek ebben segítenek. Az említett nagy mennyiségű csapadék tárolása, a talajvíz kinyerése, a patakok, a felszíni vizek mind-mind a segítségünkre vannak.

A környezetben található vizek

Jóval több lehetőségünk van a természetes vizek felhasználására, mint gondolnánk, de használhatók lakóhelyünkön?

Néhány szerencsés esetben a házhoz közeli tó, folyó, patak, vagyis felszíni vizek jelentenek segítséget, de ez nem általános, és a víz kinyerése is szabályozott.

A legjobb az esővíz felhasználása. Mindannyian ismerjük, egy-egy zápor vagy kiadós esőzés áldásos hatását, érdemes tehát tudatosan felhasználni.

A talajvíz is megtalálható kertünkben és kútfúrással általában ki is nyerhető, ez a vízforrás folyamatosan rendelkezésre áll. A talajvíz elvileg akár ivóvíz is lehet, mint például az ásványvizek esetében, a kertünkben fúrt kút vizét azonban jobb, ha nem isszuk meg.

Felszíni vizek hasznosítása

Minden öntözésre alkalmas vizet érdemes hasznosítani. Ezek közül a felszíni vizeket elsősorban nagyüzemi gazdálkodás keretében használják fel öntözőtelepek létesítésével. Néhány esetben a hobbikertek közelében olyan vízforrás található, aminek a vizét öntözésre használhatják. A vizet mindkét esetben búvárszivattyúk vagy házi vízmű segítségével nyerik ki.

A tavakban található víz minősége általában jó, és stabil vízmennyiséget biztosítanak. A tóból való öntözésnek is lehetnek hátrányai, ez a víz hőmérsékletének változása, ami hatással lehet a növényekre, valamint a tófenék szennyeződése, ami szűréssel oldható meg.

A folyók vízellátása általában állandó, de a hőmérséklet és a vízhozam változó lehet.

Esővízgyűjtők

Az értékes esővizet érdemes összegyűjteni, és elraktározni a csapadékmentes napokra. Régen is gyűjtötték az esővizet, például az ereszcsatornák kifolyóinál hordókba, hogy aztán virágöntözésre felhasználják. Ma sem kell elvetni ezt a módszert: ha minden lehetséges helyre vízgyűjtőt teszünk, jelentős mennyiség áll majd rendelkezésünkre. Ne felejtsük el, az esővíz a legértékesebb vízforrás a növényeink számára!

Az ilyen helyi gyűjtőedények legyenek fedéllel ellátva, hogy ne telepedjenek meg benne a szúnyogok lárvái, ne szennyeződjön a víz, és ne legyen balesetveszélyes. A korszerű tartályokba zárt rendszeren keresztül jut az esővíz, felhasználása pedig egy csap segítségével történik.

Ma már ennél többet is tehetünk, olyan esővízgyűjtő rendszert alakíthatunk ki, amely akár egy kis kert teljes vízigényét is biztosítja. A rendszer fő eleme a föld alatt található ciszterna, vagyis a legalább 1000 l vizet befogadó víztároló.

Ezt a vizet később a tiszta vízhez kifejlesztett búvárszivattyú segítségével a felszínre tudjuk hozni és közvetlenül öntözésre használhatjuk.

Az esővízgyűjtés előnyei

Költséghatékony megoldás, mert az esővíz ingyen van, a gyűjtőhelyek kialakításának költsége pedig megtérül olyan módon, hogy számos zöldségfélét meg tudunk magunknak termelni, árnyékos, kellemes környezetet tudunk kialakítani kertünkben.

Hasznos, mert a növények számára a legjobb az esővíz. Egyrészt előnyös az összetétele, másrészt mentes a számukra káros anyagoktól, például a klórtól.

Az esővíz semleges, illetve enyhén lúgos, pH értéke 7,0-7,5 között található, és a lágy vizek kategóriájába tartozik. Tapasztalatok azt mutatják, hogy mindkét tulajdonság előnyös a növényeinknek.

Környezetbarát megoldás, biztosítja a természetes víz körforgását, csökkenti az ivóvíz felhasználását. Esővíz lecsapolásához érdemes Gardena Basic Plus kerti szivattyút használni.

Használd a talajvizet fúrt kúttal!

Egy fúrt kút jó megoldás lehet, mert folyamatos vízellátást biztosít.

Míg régebben a kútásás volt az elterjedt módszer, de napjainkban a kútfúrás kiszorította ezt a módszert. A kútfúrást minden esetben szakember végzi, aki megvizsgálja a talajt, és ennek megfelelően választja ki a fúrástechnikát.

A kút mélysége változó lehet, egyrészt attól függ, milyen mélyen található talajvíz, másrészt milyen rétegig akarnak lemenni, mert akár az ivóvíz tisztaságú rétegvízig is el lehet jutni.

A kútfúrás 2024. január elsejétől már nem engedélyköteles háztartási kút létesítésekor, ha a kutat vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területen fúrják, és a kút mélysége nem haladja meg az 50 métert. A háztartási kutak vízhasználata nem lehet több, mint évente 500 köbméter.

A kútfúrás tervezését és kivitelezését szakembernek kell elvégeznie, ez természetesen költséggel jár, de megtérül.

A víz minden esetben csak szivattyú segítségével nyerhető ki a fúrt kútból. Ezek a kerti szivattyúk, mint amilyen az Einhell szivattyú, elérhető árban és megfelelő választékban megtalálhatók webáruházunkban is: Építőanyag.hu.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!