Fellebbezés az érettségin – mit hogyan csinálj?

Nem minden sikerül a tervek szerint mindig, ez az élet szépsége és egyben kellemetlensége. Az érettségi vizsga esetében is így van ez, szerencsére indokolt esetben élhetsz a fellebbezés jogával. Kivezetünk a jogszabályok labirintusából!

Probléma a vizsga lebonyolításával kapcsolatban

Az érettségi vizsga után a diákok csupán 5%-a él a jog adta érdekvédelmi lehetőségekkel, amely közül a fellebbezés az egyik.

Az érettségi vizsga lebonyolítását a 100/1997. (VI. 13.) az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló Kormányrendelet írja le. Érdemes minden esetben, mint az érettséginél is tisztában lenni a jogaiddal, hogy ne utólag érjen kellemetlen meglepetés.

Számtalan bosszantó helyzet előfordulhat a vizsgán, mint a recsegő hangszóró, túl távoli pad vagy egy hangos útfelújítás a szomszéd utcában. Ilyen esetekben a rendelkezésre álló idő meghosszabbítása lehet az egyik megoldás.

Ha a zavaró atmoszféra továbbra is fennáll, és úgy érzed, jelentősen befolyásolja a teljesítményed, nyújts be észrevételt a vizsgaszervezés problémáiról.

Amennyiben az izgulás rontja el a vizsgát, sajnos nem segíthet a jog, de ezt megelőzve alapos felkészüléssel könnyedén leküzdheted a gátakat! A lvlUP kémia és biológia tanfolyamai segítenek, hogy a lehető legmagabiztosabban láss neki a feladatlapnak!

A kijavított dolgozatok megtekintése

Az érettségi dolgozatokat közép- és emelt szinten is útmutató alapján, szaktanárok javítják. Az útmutatót általában már a vizsga után pár órával nyilvánosságra hozzák, így bárki számára megtekinthető.

Középszinten iskolád saját szaktanárai javítanak, emelt szinten pedig egy központi helyszínen, a Kormányhivatal által kijelölt szaktanárokkal történik a javítás. Míg előbbi esetben a neved szerepel a feladatlapon, utóbbinál egy diákhoz rendelt álnevesítő kódot használnak.

A diákoknak lehetőséget kell biztosítani a javított feladatlapok megtekintésére, hogy ellenőrizhessék a pontszámokat, ezzel a lehetőséggel mindenképpen élj!

A megtekintésre vihetsz egy főt magaddal, több szem többet lát alapon hasznos lehet, ha egy-két ponton múlik a felvételi. A feladatlapról készíthetsz fotót és fénymásolatot is.

Ha a feladatlapodon olyan javítási hibát találsz, amit a javítókulcs is igazol, lehetőséged van korrekciót kérni, a már említett észrevétel benyújtásával. Ezt a megtekintést követő első munkanap végéig teheted meg, ezért gyorsan kell cselekedned.

Súlyosabb esetek

Olyan extrém eset is előfordulhat, hogy hibás feladattal vagy javítókulccsal találkozol, netán a követelményrendszerrel nem egyeznek a feladatok. Ilyen esetben a tételkészítő bizottságok elnökeit lehet felelősségre vonni jogszabályellenesség miatt.

Az öntudatosság nagy kulcs, ezért mindig legyél tisztában a téged védő és neked járó jogokkal.

Készülj fel kémia és biológia érettségidre a lvlUP online, interaktív tanfolyamaival! Profi tanárok és változatos, hasznos tananyag vár!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!